Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zsidó honvédekre emlékeztek

Szöveg: Antal Ferenc |  2014. március 14. 13:52

Az 1848−49-es forradalom és szabadságharc zsidó származású honvédhőseire emlékeztek március 14-én, pénteken a budapesti Dohány utcai zsinagóga főbejáratánál. 1848-ban több ezer zsidó fiatal lépett be a nemzetőrségbe, hogy fegyverrel védje meg a közös hazát.

1595968556
Ravasz István alezredes: zsidó származású honfitársaink hősiesen harcoltak

Ünnepi beszédében dr. Ravasz István alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezető kutatója elmondta: zsidó származású honfitársaink hősiesen harcoltak, hullatták vérüket, áldozták életüket a haza védelmének oltárán.
Az alezredes ugyanakkor kiemelte: a honvédseregben részt vevő idegen nemzetiségű tisztek és katonák a szabadságharc győzelme esetén bízhattak abban, hogy népük sorsa jobbra fordul, viszont a zsidó katonák csupán reménykedhettek benne. Áldozatvállalásuk ellenére azonban nagyon sokszor részük volt a kirekesztésben, megkülönböztetésben.

Ravasz István kiemelte: a zsidó közösségek és egyének által nyújtott anyagi támogatásért – amely biztosította a honvédsereg felszerelését és ellátását – a szabadságharc leverése után a császári udvar bosszút állt.

1595968557
Kirschner Péter: a zsidóság Magyarországon mindig is fontos társadalomalakító és országépítő tényező volt

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke a dicsőséges napokra emlékezve elmondta: a zsidóság Magyarországon mindig is fontos társadalomalakító és országépítő tényező volt, függetlenül attól, hogy sorsa hol jobban, hol rosszabbul alakult. Hozzátette: 1848 egy olyan fejezet volt, amikor a zsidóság különösen kitett egy közös ügyért: a nemzet szabadságának ügyéért.

A rendezvény végén a résztvevők katonai tiszteladással koszorúzták meg a zsinagóga falán elhelyezett emléktáblát.

1595968557
Az ünnepség végén megkoszorúzták a zsinagóga falán elhelyezett emléktáblát



Fotó: Tóth László

Címkékünnepség