Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Acélkocka-képzés indult Táborfalván

Szöveg: Pete Szabolcs alezredes / Gajda Fanni Anna | Fotó: Gajda Fanni Anna |  2020. február 13. 10:51

A héten kezdődött az öt hónapos Acélkocka altiszti szakmai felkészítés az MH Katonai Közlekedési Központ táborfalvai objektumában. A Közlekedési Anyagtároló és Kiképző Részleg bázisán a legnagyobb létszámú logisztikai (szállító altiszt – rajparancsnok) irányultságú képzés indul. A tanfolyam célja, hogy megfelelő erkölcsi tartással és megalapozott szakmai tudással rendelkező altisztek töltsék be a szállítási szakterület különböző beosztásait.

1596076037

Az Acélkocka Altisztképzési Rendszer biztosítja, hogy a haditechnikai eszközök – kiemelten a közlekedés-szaktechnikai eszközök, anyagmozgató- és szállító berendezések – üzemeltetésére, az alegység szintű logisztikai biztosítási feladatok végrehajtására alkalmas szakemberek kerüljenek a katonai alakulatokhoz.

A szállító tanfolyamra azokat a legénységi állományú katonákat jelölték ki, akik az előírt felvételi folyamatban a fizikai és a pszichikai elvárásokat teljesítették. Mindemellett előnyt jelentett számukra szakmai előképzettségük és gépjárművezetői jogosítványuk megléte.

1596076038

Az első foglalkozási nap a beérkező állomány fogadásával, a szállások elfoglalásával kezdődött, amelyet köszöntés, személyügyi tájékoztató, majd munka- és környezetvédelmi előadás követett. A katonákat az MH KKK parancsnokhelyettese, Pete Szabolcs alezredes köszöntötte, aki meghatározta az elkövetkezendő hónapok célját és elvárásait. A hét további napjain a képzésben résztvevők általános logisztikai és közlekedési ismereteket, szakharcászatot, kibervédelmi és technikai alapismereteket tanulnak. Információt szereznek a szállító eszközök felépítéséről, a közlekedési eszközök technikai paramétereiről és üzemben tartásáról is. Az elméleti tudásukat gyakorlati képzéseken mélyítik el, többek között Ócsára, Szolnokra és Budapestre látogatnak majd, csapatgyakorlatukat pedig tervezetten a leendő szolgálati helyükön töltik.

Az Acélkocka képzés az elméleti ismeretek megszerzése, a képesség és készség kialakítása mellett kiváló lehetőséget ad a csapatszellem fejlesztésére és az egymással történő, későbbi munkakapcsolatok megteremtésére. A közel öt hónapos tanfolyam szakmai elméleti (írásbeli, szóbeli) és gyakorlati vizsgával zárul.

1596076038
Címkékaltiszt