Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adatvédelem felsőfokon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2020. március 11. 14:01

Március 10-11-én rendezték a Magyar Honvédség adatvédelmi konferenciáját az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

1596076988

Dr. Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára keddi megnyitójában elmondta: az adatvédelem mindenkit érint, napi szinten foglalkoznunk kell ezzel a témával. Mint fogalmazott: az adatvédelem kiemelt területe a honvédelmi, nemzetbiztonsági célú adatkezelésre vonatkozó eljárásrend. A helyettes államtitkár kiemelte: a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információvédelmi Hatóság között jó az együttműködés.

1596076989

A kétnapos rendezvény egyik kiemelt programpontjaként dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információvédelmi Hatóság elnöke előadásában megosztotta a hallgatósággal a hatóság első teljes évének tapasztalatait. Hallhattuk: az adatvédelem roppant érzékeny terület, és néhány speciális eset rámutat arra, hogy további jogalkotási munkára van szükség. A haderőhöz kapcsolódva Péterfalvi Attila érintette a lőszerek, lőfegyverek, robbanóanyagok és más veszélyes anyagok tárolását, illetve a tárolók felnyitására jogosult személyekhez kapcsolódó szabályozásokat.

1596076989

Az elnök kiemelte: a hatóság tavaly összesen 12.500 ügyben járt el, nem ritkán komoly adatvédelmi pénzbírságot is kiszabva a felgöngyölített szabálytalanságok miatt. A hallgatóság konkrét jogeseteken keresztül láthatott bele abba, hogy az adatvédelemre és információszabadságra vonatkozó törvények, elvek olykor milyen nehezen kibogozható helyzeteket is teremthetnek.

A konferencia résztvevői további előadásokon és kiscsoportos foglalkozásokon keresztül mélyíthették el szaktudásukat a témában.

1596076988