Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség készen áll

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2020. március 11. 15:21

A koronavírussal kapcsolatos honvédelmi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 11-én, szerdán, Debrecenben, a Kossuth laktanyában.

1596076990

A parlamenti államtitkár elmondta: a Magyar Honvédség különleges helyzetben van, mivel alaprendeltetéséhez kapcsolódóan erőinek és kritikus képességeinek megőrzése mindennél fontosabb. A veszélyhelyzet kihirdetésével járó intézkedéseket a Magyar Honvédségnek teljesítenie kell. Emellett hagyományos feladatait is el kell látnia: biztosítania kell Magyarország függetlenségét, területi integritását, a magyar emberek biztonságát és szabadságát.

Németh Szilárd kiemelte: az egyik ilyen legfontosabb feladat – ebben a tekintetben – a légtér védelme a Gripenekkel. Ezzel kapcsolatban elmondta: „három váltásban, térben és időben teljesen elszigetelten állnak a katonáink rendelkezésre. A Gripen-pilóták fertőzéstől való megóvása, megvédése elsődleges feladat."

1596076991

A szárazföldi műveletekkel kapcsolatos feladatok ellátását végző MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred is kiemelten fontos feladatot lát el a határvédelemben. Ezeknél az alakulatoknál is meg kellett hozni azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a katonákat szolgálatba lehet állítani a határon. Németh Szilárd kiemelte: „Egészséges katonákat kell a határra küldenünk, akik képesek arra, hogy a magyar határt és a magyar embereket, ha úgy tetszik, egész Európát védeni tudják." E feladat legmagasabb szintű ellátásához minden feltétel és eszköz adott a Magyar Honvédség számára, tette hozzá az államtitkár.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a sajtótájékoztatón elmondta: tovább folytatják a szolgálatukat itthon, illetve a külföldi missziókban is, természetesen azon intézkedések bevezetésével, amelyek segítségével megelőzhetik a vírus megjelenését. A parancsok kiemelte: „A mi legfontosabb feladatunk a honvédség katasztrófavédelmi rendszerben meghatározott feladatának végrehajtása."

GALÉRIA