Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni képek – Szentesen

Szöveg: Juhász László százados |  2014. október 6. 16:41

Afganisztáni képek címmel fotó és grafikai kiállítás nyílt a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában október 2-án, csütörtökön.

A tárlatot megnyitva Antal László alezredes, az alakulat parancsnoka ismertette, hogy Svéda Csaba grafikai munkái, valamint Gránicz Attila szakaszvezető fotói hogyan kapcsolódnak az afganisztáni missziókhoz, és mi ösztönözte őket a műveik elkészítésére.

1595980228

Svéda Csaba a nyíregyházi Jósa András Múzeum dolgozója, akit gyermekkora óta érdekelt a katonai élet, a katonai technikai eszközök. Képi ábrázoló, festő végzettségéből adódott, hogy az érdeklődési körét grafikáiban jelenítette meg. Aztán részt vett egy előadáson – amit dr. Lippai Péter ezredes tartott afganisztáni missziós szolgálatáról -, ami a tárlaton megtekinthető grafit-, szén- és színes ceruza rajzok elkészítésére inspirálta.

1595980228

A fotókiállítás Gránicz Attila képeiből áll. A szakaszvezető 2007 év óta az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, Hódmezővásárhelyen teljesíti katonai szolgálatát. Ez idő alatt három afganisztáni misszióban is részt vett, sok helyi emberrel találkozott, látta, hogyan élnek az ázsiai országban. Ezeket a pillanatokat örökítette meg.

1595980228

Fotó: a szerző felvételei