Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Airsoft a kiképzésben

Szöveg: Airsoft Kísérleti Munkacsoport |  2012. október 7. 14:24

Az airsoft a kézifegyverek élethű, 1:1-es méretarányú makettjeiből nőtte ki magát hobbisportként az 1970-es évek során Japánban. A maketteket kis műanyag golyók kilövésére tették alkalmassá, aminek révén lehetővé vált a replikák alkalmazása a különböző taktikai szituációk modellezésére és gyakorlására.

A gyártók már nemcsak a modellek élethű megjelenítésére törekedtek, de a valós ballisztikai jellemzőkhöz hasonló elvű működésben is komoly előrelépéseket tettek. A folyamatos fejlesztések eredményeként mára a valódi fegyverekkel szinte minden tulajdonságukban azonos replikákat gyártanak. Az airsoft-fegyverek típustól, gyártótól és működési elvtől függően ma már 30-70 méteres távolságig lehetővé teszik a pontos, célzott lövések leadását.

1595942738

Ma a világban már több millióan hódolnak ennek a hobbinak. Az airsoft-fegyverek a „testvérnek" nevezhető paintball-fegyverekkel szemben nem hagynak nyomot találat esetén, ezért a találatot magának a „szenvedő" félnek kell jeleznie. A találat „bevallása" megköveteli a résztvevőktől a sportszerűséget, a becsületességet, azaz fejleszti a személyiséget. Az airsoft játék- és szórakozásjellege mellett felfedezték közösségformáló és összekovácsoló hatását, és csakhamar felfigyeltek a benne rejlő lehetőségekre a különböző rendvédelmi szervek, biztonsági cégek és a haderők is. Az új igényeknek megfelelően a szabályrendszer is egyre inkább a valósághű válság- és harchelyzeteket célozva alakult át.

Az airsoft-fegyverekkel leginkább erdős-cserjés, átszegdelt terepen, beépített területeken – épületek között és épületeken belül − lehet „harcolni". Ezek azok a viszonyok, amelyek mellett a valóságban sem sokkal nagyobb az átlagos lőtávolság, mint a szimulált küzdelemben. Ilyen viszonyok között a valós, komplex harchelyzetek szimulálására is tökéletesen alkalmas eszközről van szó.

Az airsoft-fegyverek lőtávolságuk ismeretében jól alkalmazhatók a harcászati és békefenntartó kiképzés azon mozzanataiban, ahol a kis távolságokon belüli fegyverhasználat a jellemző. A kisalegységek vonatkozásában ilyen szituációkat jelent a lakott területen, épületekben, ellenőrző-áteresztő pontokon folytatott tevékenység, a járőrözés átszegdelt erdős-hegyes területen, a csapda, leshely, vállalkozás, valamint a rajtaütések során kialakult tűzharc. De ugyancsak hasznosak lehetnek az erők megóvásának keretében felállított őrt ért incidens, az agresszív tömeg kezelése vagy éppen a helyszín- és VIP-biztosítás során alkalmazandó fegyverhasználat szabályainak gyakorlati elsajátításában is.

1595942739

Az airsoftnak köszönhetően olyan szituációk is jól átélhetők, amelyekben a parancsnok váratlanul harc- és vezetésképtelenné válik, aminek következtében azonnal át kell venni a helyét. Ugyanilyen elven lehet gyakorolni az ön- és kölcsönös segítségnyújtás fogásait is „ellenséges tűzben".

Természetesen léteznek az airsoftnál hatékonyabb és komolyabb oktatást segítő rendszerek is, ám azok költségvonzata nagyságrendekkel nagyobb, míg használatuk feltételei jóval bonyolultabbak, mint az airsofté. Minden rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyekben ki tudják egymást egészíteni a felkészítés és kiképzés érdekében.
Az airsoft-fegyverekkel a katonák nemcsak a taktikát gyakorolhatják, hanem közben a valódi fegyverükkel azonos fizikai kialakítású és kezelőszervekkel rendelkező imitációs eszközök készségszintű – némileg emelt pszichés terhelés melletti – kezelését is.  Gyakorlás közben pedig életszerűen lehet tesztelni a rendszeresített felszerelés használhatóságát és strapabíró képességét.

Az elmúlt évtized hazai és missziós tapasztalatai alapján kiemelt fontossággal kell kezelni a kisalegységek harcászatát, az egyes harcos kiképzettségének szinten tartását, valamint a szakaszban tevékenykedő altiszti és legénységi rendfokozatú katonák kiképzettségének, leleményességének, döntési képességeinek és felelősségvállalásának fejlesztését, illetve azoknak a kor követelményeihez való igazítását.

1595942739

Ezen célok megvalósítása érdekében a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének sportszekcióján belül szeptember hónapban létrejött egy Airsoft Kísérleti Munkacsoport, amely egyelőre húsz lelkes katonából áll.