Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán elnököt bírálta az amerikai védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 7. 13:21

Élesen bírálta az afgán elnököt az amerikai védelmi miniszter. Leon Panetta szerint Hamid Karzainak inkább köszönetet kellene mondani az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőknek, ahelyett, hogy kritizálná őket.

A Peruban tartózkodó Panetta helyi idő szerint október 5-én, pénteken újságírók előtt reagált Hamid Karzaink arra az állítására, hogy az amerikai erők nem üldözik Pakisztánban a tálib lázadókat, hanem elsősorban az afganisztáni felkelőkre összpontosítanak.

Az amerikai védelmi miniszter kemény hangú nyilatkozatban utasította vissza Karzai bírálatát. Úgy vélekedett, hogy Afganisztánban csak azért sikerült előre lépni a biztonság helyreállításában, mert a nemzetközi erők hajlandók harcolni és meghalni az ország szuverenitásáért.

Az elnöknek inkább köszönetet kellene mondani mindezért – jelentette ki Leon Panetta.

A miniszter szokatlannak számító kirohanására azok után került sor, hogy az Egyesült Államok és az afganisztáni vezetés között kiéleződött a feszültség a nemzetközi erőket, mindenekelőtt az amerikai és a brit katonai kontingenst ért legutóbbi támadások nyomán. Ezeket ugyanis az afgán biztonsági erők vagy az amerikai hadsereg egyenruháját viselő tálib lázadók követték el.