Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műveletre készen

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 7. 12:18

Erényeink bármik s bármekkorák, / Hibáinkból ítél meg a világ. (Moliére: A mizantróp) – olvashatjuk az MH PRT második váltásának „ars poeticáját” szó szerint is kőbe vésve a Camp Pannóniában, a magyar PRT-táborban található szikladarabon. Az úttörő első kontingens után Pol-e Khomriba érkezett váltás e gondolat szellemében ténykedett mindvégig, és talán ezért is, az újjáépítési csoportok egyik legsikeresebb fél évét töltötték el az ázsiai országban.

1595942737
– Pedig az indulás kissé rendhagyó volt – emlékszik vissza a kezdetekre Szabó László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar kiképzési csoportfőnöke. (A tábornok 2007-ben még ezredesként, az MH Szárazföldi Parancsnokság hadműveleti és kiképzési főnökeként kapta a második váltás parancsnoki megbízatását, ezért cikkünkben akkori rendfokozatát használjuk. Vele egyébként sorozatunk további részeiben is „találkozunk" majd, hiszen ő volt a MH PRT 7. váltásnak parancsnoka, majd 2011–2012 telén, az ISAF Északi Regionális Parancsnokság, az RC North törzsfőnöke is.) 
A kezdet azért volt rendhagyó, mert az MH PRT-2 kijelölt parancsnoka a felkészülés végén autóbalesetet szenvedett Magyarországon, így Szabó ezredes az utolsó pillanatban „ugrott be a szerepre".

– Lényegében csak a felkészülés zárógyakorlatán találkoztam először leendő kontingensemmel, de jól felkészült parancsnoktársaimnak, helyetteseimnek köszönhetően, hamar fel tudtam venni a fordulatot. No, meg a kontingens katonáinak jóvoltából – derül ki későbbi szavaiból –, akik professzionális hozzáállásról, felkészültségről tettek tanúbizonyságot a műveletek során is. Hamar vették az akadályokat, soha nem a nehézségeket nézték és gyorsan beletanultak az ottani, egészen másfajta kultúra „kezelésébe" is.

Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin október 12-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!