Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akadálypályán át vezetett az út a győzelemhez

Szöveg: Bencsik Mónika tartalékos hadnagy |  2015. november 8. 8:30

A Honvédelmi Kötelék program célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése a fiatalok körében.

1596003653

A 2013-ban indult rendezvénysorozat az egész országot megmozgatva törekszik a honvédelem ügyét a lehető legszélesebb körben megismertetni és a hozzá szorosan kapcsolódó értékeket közvetíteni. Idén már közel 40 civil szervezet ítélte támogatásra érdemesnek az eseményt, amely jól példázza, valódi értéket képvisel a verseny.

Ősszel ismét megmérették magukat a kihívásra vágyók: szeptember 15. és október 21. között 19 helyszínen zajlottak az elődöntők. Összesen 223 iskola 300 csapata mérte össze erejét: a versenyszámok sikeres teljesítéséhez szükség volt az elméleti tudásra éppúgy, mint a gyakorlati készségekre.

1596003654

A haditornán a klasszikus katonai feladatok – például akadálypálya, mátrixfutás, fegyverismeret, elsősegélynyújtás, katonai tereptan, kézigránátdobás – mellett, hadtörténeti teszt is szerepelt, az egyes alakulatok pedig saját lehetőségeik szerint kiegészítették a vetélkedőt: Békés megyében például népszerű volt az íjászat, az ejtőernyős ugrás szimulátor és az airsoft lövészet.

1596003654

Veszprémben az özönvízszerű esőzés ellenére is teljes erőbedobással dolgoztak a 4 fős csapatok, de a fővárosban sem volt kegyes az időjárás a versenyzőkhöz: az első nap eső, míg a második nap hideg szél nehezítette a feladatok végrehajtását. A fiatalokat azonban semmi sem rettentette el, minden nehézség ellenére sikeresen vették az akadályokat.

1596003654

Amint azt Gulyás Róbert őrnagy, a győri iroda vezetője is elmondta, a verseny során az egyik legfontosabb, hogy a diákok igazi csapatként, egymást segítve oldották meg a feladatokat.

Az őszi elődöntőkben komoly harc folyt az első helyekért, a rendezők és a támogatók számos különdíjat is kiosztottak a versenyzőknek.

Az országos döntőt 2016. tavaszán rendezik meg.

1596003654

(A 2016 tavaszán megrendezendő országos döntőbe jutott csapatok listáját a csatolt dokumentum tartalmazza.)

Fotó: MH HKNYP