Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akár gázálarcban is…

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. március 4. 8:02

Gép- és harcjárművezetők számára rendeztek vezetési gyakorlatot február végén, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1596076721

A vezetési gyakorlaton a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonái mellett más helyőrségekből érkező teher- és személygépkocsi, valamint harcjárművezetők is részt vettek. A kiképzés célja az volt, hogy a beosztáshoz rendszeresített eszköz biztonságos üzemeltetését a gépjármű vezetője különböző körülmények között elsajátítsa és megismerje a típus sajátosságaival (speciális méretek, súlyponti tényezők) összefüggő vezetéstechnikai szabályokat.

A kiképzés első felében az elméleti oktatás zajlott, amely során a KRESZ átismétlése mellett biztonsági és igénybevételi rendszabályokkal kapcsolatos foglalkozásokat tartottak, majd a résztvevők a telephelyen műszaki oktatást kaptak az adott gépjárművel kapcsolatban.

1596076721

A gyakorlati pálya különböző elemekből állt, ahol a gép- és harcjárművezetőknek természetes, valamint mesterséges akadályokat – péládul szűk átjáró, szlalom pálya, emelkedőre való felhajtás – kellett leküzdeniük. Külön nehézséget jelentett az, hogy a „szennyezett terepszakaszon" gázálarcban kellett mindenkinek áthaladnia.

A harcjárművezetők a rendszeresített éjjellátó eszközök segítségével éjszakai vezetésen is részt vettek. A kiképzés utolsó napján gyakorlati vizsgák zajlottak, ahol mindenkinek hibátlanul kellett teljesítenie a vizsgapályát, ezzel bizonyítva megszerzett tudását.

Vida Attila főhadnagy, a gyakorlat vezetője elmondta: a kéthetes kiképzés egyik kiemelkedő része az oszlopban történő hosszútávú vezetés volt, amely során több mint száz kilométert vezettek az oktatásban résztvevők. „Különösen nagy hangsúlyt fektettünk a szakalapozó képzésre, mert ezek a vezetők most először közlekedtek az adott típusú járművel civil utakon. A kiképzési foglalkozás első napjától kezdve mindenki teljes erőbedobással hajtotta végre a feladatokat és mindenki sikeresen teljesítette a vizsgavezetést" – hangsúlyozta a főhadnagy.

GALÉRIA