Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki a gépen parancsol… – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 6. 12:18

Eddig azt írhattuk: Lukács Viktor százados a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) egyetlen magyar repülőgép-vezetője. Most pedig úgy fogalmazhatunk: Lukács Viktor százados egyben az ezred egyetlen magyar gépparancsnoka is.

1595978411
Mint lapunknak adott interjújából kiderül: a C–17 Globemaster III-as típusú szállító repülőgépen már több mint 1500 órát repült százados idén nyártól elsősorban gépparancsnokként vesz részt az ezred műveleti feladatainak végrehajtásában, illetve repülésbiztonsági tisztként is megkezdi munkáját.

Legelőször is gratulálok gépparancsnoki kinevezésedhez. Első kérdésem: milyen szempontok alapján dől el, hogy kiből lehet gépparancsnok, és kiből nem?

Köszönöm a gratulációt. A Nehéz Légiszállító Ezred repülési feladatokat végrehajtó századán belül rendszeresen összeül az oktató- és ellenőrző állomány; ők döntenek arról, kik azok, akiket az eggyel magasabb beosztás eléréséhez szükséges kiképzésre javasolnak. Gépparancsnok-jelöltek esetén figyelembe veszik a repült órák számát (minimum 1000 óra), a repüléstechnikai készségeket, a szabályzatok és eljárások ismeretét, valamint a személyes rátermettséget.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 12-én, pénteken megjelenő számában!)