Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendvédelmi napot rendeztek Kőbányán

Szöveg: Bürszem Györgyné |  2014. szeptember 6. 11:15

Idén immár hetedik alkalommal rendezték meg a rendvédelmi napot Kőbányán, az Óhegy-parkban augusztus végén. Az egész napos rendezvényen − számos résztvevő mellett − jelen voltak a Magyar Honvédség katonái is.

1595978409

Bár Kőbánya számos hon- és rendvédelmi szervezetnek ad otthont, a rendvédelmi nap nem tekinthető a városrész lokális rendezvényének.

Ahogy azt a főszervező, Tóth Béla nyugállományú rendőr ezredes, a városrész egykori rendőrkapitánya elmondta: a program a maga nemében az országban a legnagyobb ilyen jellegű nyilvános rendezvény, s további sajátossága, hogy itt nem csupán egy-két szervezet mutatkozik be, hanem a lehetőségekhez képest a teljes hon- és rendvédelmi szektor vonul fel egy helyen. A főszervező szerint az előkészítés során a bőség zavarával küzdöttek, és az utolsó hetekben hely hiányában már számos jelentkező részvételét el kellett utasítaniuk.

1595978409

A program rendkívül sokrétű és változatos volt, szinte mindenki találhatott benne az érdeklődésének megfelelőt. Leginkább tágra nyílt szemmel persze a gyerekek figyelték a pazar bemutatókat (katonai testnevelés, közelharc, lovas parádé, a tűzoltóság és a mentők közös mentési bemutatója stb.), a kiállított járműveket (pl. régi és új mentőautó, tűzoltóautó, harcjárművek, rabszállító autó, le- és felszálló és a földön is megtekinthető mentőhelikopter), és ők voltak a legaktívabb résztvevői a különböző próbáknak is (tűzoltóruhák és kellékek, repülőgép-szimulátor, rendőrségi motorok és más járművek kipróbálása). Nem véletlen tehát, hogy a több ezer résztvevő között feltűnően sok gyermekes családot láttunk, és a rendvédelmi nap egy jó hangulatú családi napnak is beillett.

A programokat a kitelepült szervezetek által szervezett véradás, egészségügyi szűrések és tanácsadás egészítette ki.

A Magyar Honvédség részéről jelen volt az MH Ludovika Zászlóalj katonai testnevelési bemutatójával; az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár egyebek mellett a rendkívül népszerű harcjármű-bemutatójával; az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ a vegyivédelemhez, a felderítéshez és méréshez használt eszközök és ruházat bemutatójával; az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság katonai toborzóprogrammal. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. pedig médiakamionnal, lézerpuskával, és − a sorban állás alapján talán a legnépszerűbb − repülőgép-szimulátorral vonult fel, továbbá a Zrínyi Kiadó legújabb kiadványaival.

1595978410

A helyőrségdandár és a Ludovika-zászlóalj kapcsolata a kőbányai önkormányzattal hosszú múltra tekint vissza, együttműködési megállapodást is kötöttek. Formális megállapodás nélkül is rendszeres és élénk a kapcsolattartás a kőbányai önkormányzat és a HKNYP között, amit nagyban előmozdít, hogy Tóth Béla, a polgármester közbiztonsági tanácsadója egyúttal a HKNYP állományában önkéntes tartalékos katona is, és többek között az ilyen kapcsolatok szervezése, valamint a volt rendvédelmi dolgozók és a biztonsági szakmában dolgozó civilek körében az önkéntes tartalékosok toborzása a feladata.

Tóth Béla főszervezői minőségében fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a rendvédelmi nap nem jöhetett volna létre a dandár nagyvonalú közreműködése nélkül, amelynek állománya oroszlánrészt vállalt a logisztikai lebonyolításban, például a sátrak felállításában és az étkeztetésben. 

1595978410

Fotók: a szerző felvételei