Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknavető-lövészet hóban, sárban

Szöveg: Szabó Péter hadnagy |  2013. április 7. 14:41

A szomódi lőtéren mindig fúj a szél − mondják a tatai katonák; március 28-án azonban a biztonsági határérték alá csökkent a szél erőssége. Már több mint egy hete vártak erre az MH 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának aknavetős beosztású katonái, hiszen így végrehajthatták lőgyakorlatukat a rendszeresített, 82 milliméteres aknavetővel.

1595952050

Első mozzanatként a kezelőszemélyzetek egyenként hajtották végre a lőgyakorlatokat közvetlen irányzással. Ennél a feladatnál a vetőparancsnok pontos távolságbecslésére és az irányzó precizitására van leginkább szükség. A kavargó szél ugyan megnehezítette a tatai lövészek dolgát, de a belövés két vagy három aknagránátja után mindig tudtak pontos hatástüzet lőni.

Ezt követően az aknavetősök szakaszszintű zárótüzet vezettek a harcjárműről szálló ellenséges gyalogságra. Zárásként pedig megosztott irányzású tűzfeladatot hajtottak végre.

Összegzésként elmondható, hogy a szakasz sikeresen teljesítette az éleslövészetet. A különböző szintű feladatokat jó és kiváló szinten hajtották végre a katonák. 

1595952050

Fotó: Szijártó Jenő főtörzsőrmester