Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktív nyugállományúak

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. szeptember 8. 9:13

Programokban zsúfolt nyarat tudhatnak maguk mögött a Dél-Alföld nyugállományú klubjai. A volt kalocsai harckocsiezred tagjai bajtársi találkozót szerveztek, a kiskunhalasi egyesület Szegedre látogatott, az egykori Kiskőrös helyőrséghez kötődő kollektíva pedig családi sportnapot tartott.

1596019287

Kalocsa a „katonaváros" szellemiség jegyében szervezték 29. bajtársi találkozójukat a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület tagjai. Több mint ötven nyugállományú „tankos" – tisztek, tiszthelyettesek, volt polgári alkalmazottak, sorkatonák és családtagjaik, valamint a helyőrség katonai hagyományait ápoló szervezetek képviselői – emlékezett az egykori helyőrségben közösen eltöltött évekre, évtizedekre. Az összejövetelen részt vett többek közt Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, egykori vezérkari főnök, a volt parancsnokok közül pedig Sántha Béla és Gulyás András nyugállományú alezredesek tudtak eljönni. Az egyesület tagjainak az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokának üdvözletét Gáldonyi Sándor százados, az alakulat Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársa adta át.

A találkozó az egykori tiszti klub színháztermében kezdődött, ahol Cserháti Ákos nyugállományú alezredes, az egyesület elnöke idézte fel az elmúlt évben végzett közös munkát, majd a résztvevők a Csilás-parkban május 21-én felavatott Honvédelmi parkban tisztelegtek a valaha Kalocsa helyőrségben szolgált katonák emléke előtt.

A kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület tagjai viszont Szegedre szerveztek kirándulást – tudtuk meg Szegletes László nyugállományú törzszászlóstól, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnökhelyettesétől. Belülről is körbenéztek Szegedi Fegyház és Börtön – köznapi nevén Csillagbörtön – épületét, s megismerkedtek a Tisza parti város történelmével, nevezetességeivel. Vendéglátóik, Csepi László nyugállományú őrnagy, a Szegedi Bajtársi Klub elnöke, és helyettese, Kispál Jenő ny. őrnagy kíséretében a Dóm falánál megkoszorúzták a volt m. kir. szegedi 5. honvéd gyalogezred emléktábláját, majd a Hősök kapujánál tisztelegtek az első világháború elesett szegedi katonák emléke előtt.

1596019287

A Fadgyas István nyugállományú őrnagy, elnök és Gottfried Béla nyugállományú ezredes, elnökhelyettes vezette Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Egyesülete pedig gyerekekkel, unokákkal közös családi programot szervezett az Akasztói Horgászpark és Halascsárda területén. Itt az Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös munkatársainak köszönhetően koleszterin-, cukorszint-, vérnyomásmérésre is lehetőség volt, valamint az érdeklődők hasznos egészségügyi tanácsokat is kaphattak. A kötetlen, vidám nap sétával, kocogással, horgászattal, fürdéssel, beszélgetéssel és nosztalgiázással telt.

Fotó: Regényi Gábor és Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület