Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktiválták a magyar NATO Erőket Integráló Elemet

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2016. szeptember 1. 16:13

Magyarország első, közvetlenül a NATO haderőstruktúrába tartozó vezetés-irányítási eleme, a NATO Erőket Integráló Elem szeptember 1-jétől, csütörtöktől NATO Nemzetközi Katonai Parancsnokságként működik.

A szeptember 1-jei aktiválás eredményeként a Székesfehérváron működő NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit – NFIU) az első olyan katonai szervezet, amely jogilag a NATO szövetséges erők európai főparancsnokának alárendeltségébe került, és ezzel egy időben megkapta a NATO Nemzetközi Katonai Parancsnokság státuszt.

A parancsnokság aktiválásán részt vett és beszédet mondott a NATO Többnemzeti Hadtest Parancsnokság parancsnokhelyettese, Krzystof Król dandártábornok.

A magyar NFIU a NATO Készenléti Akciótervének fontos részeként növeli az országvédelem hitelességét, hiszen az Észak-atlanti Szövetség eltökélt tagállamai biztonságának törvényes keretek között történő garantálásában.

A 2014-es walesi NATO-csúcstalálkozót követően kidolgozott új biztonsági intézkedéseknek köszönhetően megerősödött a szövetség keleti tagállamainak védelme. A NATO Reagáló Erő (NRF) új koncepciójának megfelelően az NRF létszáma mintegy negyvenezerre emelkedett, és létrejött egy rendkívül magas készenlétű, bárhol, azonnal bevethető összhaderőnemi kötelék is.

1596018981

A Garas László ezredes parancsnoksága alatt működő NFIU elsődleges műveleti feladata a NATO rendkívül magas készenlétű erői fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony alkalmazásának támogatása – amennyiben azt a fenyegetettség szintje indokolttá és szükségessé teszi. Az NFIU részt vesz a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezésben, illetve fontos szerepe van a NATO-erők Magyarországra tervezett egyes gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában is.

A hat európai országban (Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Románia) már működő NFIU-k rendszeréhez Magyarország és Szlovákia a második hullámban csatlakozott. A magyar NFIU – a többi szervezethez hasonlóan – vegyes összetételben: magyar és nemzetközi állománnyal látja el feladatait összesen 42 fővel. Az állomány teljes feltöltöttségét és készenlétét 2017. június 1-jén éri majd el.

A szövetséges tagországokból érkező katonák jelenléte jól mutatja a NATO többnemzeti jellegét és azt a szerepvállalást, amellyel Magyarország a szövetség kollektív védelmi feladatainak sikeres végrehajtásához kíván tevékenyen hozzájárulni.

A magyar NFIU ünnepélyes megnyitóját a tervek szerint novemberben tartják.

Fotó: NFIU facebook

CímkékNATONFIU