Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Albán vereség a fronton, az uralkodó is a harctérre érkezik

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 8. 18:27

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

„Az albán csapatok nem bírtak a kiválóan jól szervezett és kitűnően felszerelt epiruszi felkelőknek ellenállni és megsemmisítő vereséget szenvedtek."  A halottak száma mindkét oldalon igen nagy, és a sebesültek minden ápolás nélkül hevernek a harctéren, mert egyik félnek sincsenek orvosai, sem kellően felszerelt egészségügyi csapatai. Az albán vereség híre Durazzóban óriási izgalmat keltett. Attól félnek, hogy a felkelők egészen Valonáig fognak előrevonulni.

A hírek szerint Vilmos fejedelem elhatározta, hogy a harctérre megy és Esszad pasával együtt átveszi a csapatok vezényletét. A fejedelem környezete ellenzi ezt a tervet, és azt kívánja, hogy a fejedelem maradjon Durazzóban.

„Bár állandóan azt igyekeznek elhitetni, hogy Albániában az állapotok megjavultak, mégis napról-napra véres harcokról kell beszámolnunk." Az epiroták megtámadtak kétszáz fegyvertelen mohamedán munkást, akiket Kodrába hurcoltak és a templomban valamennyit elevenen keresztre feszítették, a templomot pedig rájuk gyújtották.

Minden jel szerint Anglia fegyverkezik. Grey külügyi államtitkár mindezért Németországot okolja.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595971550

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle