Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Albán veszedelem

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 3. 18:59

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A kilátástalannak tűnő helyzetben az albán pasa a Monarchiától kért segítséget, hogy őt és kormányát kimenekítsék az országból – írja a Pesti Napló. Hozzáteszi azt is, hogy a fejedelem már rég elmenekült a fővárosból. Így számol be erről a Népszava: „Albániában megint éleződik a válság: Vilmos fejedelem úgy látszik menekülni készül Durazzóból. És pedig most már nemcsak ideiglenesen akarja elhagyni fővárosát, hanem komolyan tervezi most már azt is, hogy áthelyezik a fővárost és pedig Skutariba."

Mindeközben a Pesti Hírlap azt is megírja, hogy az Osztrák−Magyar Monarchia hadihajói érkeztek a főváros közelébe. “Ma horgonyt vetett Durazzó előtt a mi Dreadnought hajóhadosztályunk is. Ez is a biztonságérzetet keltheti, mert veszély esetén a nehéz hajóhadosztályunk nagyon tekintélyes számú tengerészcsapatot szállíthat partra."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595973062

1914. júniusi újságok
Címkéklapszemle