Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Albánia hadat üzent Szerbiának

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 23. 18:38

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Albánia hadat üzent Szerbiának" – derül ki a Népszavából. Továbbá olvashatjuk a lapban, hogy Varsót zeppelinek bombázzák. A bombák két épületet elpusztítottak, kilencven embert megöltek, ötvenet megsebesítettek.

A Pesti Napló beszámol arról, hogy az oroszok visszavonulnak a Kárpátokból. „A monarchia csapatai az oroszokat Ung vármegyéből egyre szoritják vissza ugyannyira, hogy az osztrák-magyar csapatok több helyütt Galicia területén vannak. Most, hogy az ellenségnek az egész vonalon vissza kell vonulni, többek között az Ungban és Beregben levő orosz csapatoknak is az a föladatuk, hogy födözetet nyujtsanak a galiciai seregek visszavonulására. Az osztrák-magyar csapatok tegnap éjszaka rohammal bevettek Ung vármegyében egy 1035 méter magas hegyet, amely az oroszoknak a legfontosabb pontja volt. (…) Máramaros vármegyében is támadásba mentek át a monarchia csapatai."

„A mai nap legkiemelkedőbb eseménye az a királyi elhatározás, mely a déli haderőnk eddigi parancsnokát, Potiorek Oszkár táborszernagyot, saját kérelmére,egészségi okokból, nyugállományba helyezi" – írja a Pesti Hírlap. A címlapon az is kiderül, hogy „a déli haderő új főparancsnokává Jenő főherceget, Bosznia-Hercegovinába pedig vezénylő tábornokká és tartományi főnökké Sarkotics Istvánt nevezi ki. Megjelent a mai napon egy hivatalos összefoglaló jelentés is a szerbiai visszavonulásunk okairól és való méreteiről. Ez a hivatalos jelentés erőnk tudatában nyíltan feltárja a történt hibákat, melynek felderítését erre a célra legfelsőbb rendeletre kiküldött magas katonai bizalmi személy a helyszínen elvégezte".

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595985026
Címkéklapszemle