Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ambrózy Györgyre emlékeztek

Szöveg: MH KIKNYP 6. KIÉI |  2020. január 23. 16:23

Halálának 50. évfordulója alkalmából emlékeztek meg sédeni dr. Ambrózy György (1885-1970) huszár őrnagyról – a Magyar Honvédség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hadisírgondozó Részlege kezdeményezésére – Budapesten, a Farkasréti temetőben, január 17-én.

1596075412

A megjelenteket Komiszár Dénes tartalékos főhadnagy, hadisírgondozó részlegvezető köszöntötte. A megemlékezésen az Ambrózy család tagjai, Tuzsér község képviselői, Ferkovics Tibor polgármester és Klicsu Ferenc alpolgármester is részt vett, a Budapest Helyőrség Dandár katonái pedig díszőrséget adtak.

Dr. Sallay Gergely főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője, Ambrózy György hagyatékának kutatója beszédében kitért Ambrózy életrajzára, kiemelve a Mária Terézia Katonai Rend lovagkereszt elnyerésének körülményeit: elmondta, Ambróczy huszár őrnagy a Kamenyec-Podolszkij térségébe beszorult 1. lovashadosztályhoz – mint a 7. „Vilmos" huszárezred főhadnagya – nehéz terepviszonyok között, helyenként ellenséges géppuskatűzben, 100 kilométert lovagolva juttatta el a visszavonulási parancsot, így mentve meg bajtársait a biztos haláltól.

Sédeni dr. Ambrózy György huszár őrnagy 1970. január 18-án, 85 éves korában hunyt el Budapesten, arcképe bekerült a Somogyi Győző-féle „Magyar Hősök Arcképcsarnokába".

A megemlékezés koszorúzással zárult, a megyei hadisírgondozók nevében Kertész József százados rótta le tiszteletét.