Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika békét akar

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 28. 19:30

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Wilson amerikai elnök, Vilma hollandi királynő és a svájci szövetségtanács elnöke között bizalmas tárgyalások indultak meg, azt kideritendő, hogy a hadviselő országok vajjon miként fogadnák az amerikai elnök békeajánlatát" – fogalmaz a Pesti Napló. A cikkből az is kiderül, hogy az elnök egyik követe Pétervárott járt, hogy tájékozódjék, milyen álláspontot foglalna el Oroszország egy semleges helyről érkező békejavaslattal szemben. „A béke mindenesetre üdvös és kivánatos dolog és nincsen olyan háboru, amely ne a jó, az igaz, a biztositott békéért folyna."

A Pesti Hírlap a következőről számol be: „Hivatalosan jelentik: Egy lőcsei automobilos százados ma határunkon egészen addig utazott, míg az ott elhelyezett és tüzérséggel és lovassággal ellátott gyalogsági rajvonalunkhoz nem érkezett. Szerinte bent Galíciában van ez az áttörhetetlen rajvonal, mely teljes biztonsággal megvédi hazánk határait. Az ágyúk mindkét részen magas hóban állnak."

Hadjárat az oroszok ellen – írja a Népszava. Az osztrák−magyar csapatok „kiverték az oroszokat Ung vármegyéből. Az oroszok itt nagy veszteséget szenvedtek."
Az újság továbbá beszámol arról is, hogy a törökök átlépték a Szuezi-csatornát. „A török elővéd átlépte a Szuezi-csatornát és az odavaló törzsekkel megerősödve, folytatja előnyomulását Bubasti ellen."


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595983544
Címkéklapszemle