Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai együttműködés és elismerés

Szöveg: Hanuska Miklós alezredes |  2019. március 14. 8:12

Az Amerikai Egyesült Államok hadereje és a Magyar Honvédség közötti szoros együttműködés részeként az elmúlt héten az Ohiói Nemzeti Gárda képviselői szakmai megbeszélést folytattak az MHP Hadműveleti Csoportfőnökség szakértőivel, valamint a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer működtetésében érintett katonai szervezetek képviselőivel.

1599200036
A csoportfőnökség, amerikai kezdeményezésre 2016 óta dolgozik együtt az Ohiói Nemzeti Gárdával, az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének Védelmi Együttműködési Irodája (ODC, Office of Defence Cooperation) közvetítésével. Az Ohiói Nemzeti Gárda hathatós segítséget nyújt a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi feladatainak megvalósításához. A tervek szerint legalább 2021-ig tartó közös feladat-végrehajtás alapja egy közösen elfogadott útiterv. Az ebben megjelölt, elérendő célokhoz és mérföldkövekhez kötött, átlátható és „számon kérhető" tevékenységsorozat megvalósítása közvetlen és jelentős hatást gyakorol majd a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer hatékonyságának növelése érdekében végrehajtandó tervezési és szervezési feladatokra. 

Az együttműködés egyik kezdeti elemeként az amerikai fél a jelenlegi találkozóhoz kapcsolódóan átadta a hurrikánok, árvizek, ipari balesetek során nyújtott katonai katasztrófavédelmi közreműködésével kapcsolatos értékelt tapasztalatait a Magyar Honvédség szakértőinek. Emellett a gárdisták rövid, de lényegre törő felkészítést tartottak kiválasztott és meghívott hazai katonai alakulatok hadműveleti szakembereinek az amerikai katonai művelettervezési eljárások, így különösen a gyorsított döntéshozatali rendszer (RDMP) katasztrófavédelmi feladathoz való adaptálhatóságáról, a műveleti elgondolás (CONOPS) és a műveleti parancs (OPORD) kialakításának sajátosságairól, egymáshoz való kapcsolatáról.

1599200037
Idén – a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer átalakításához kapcsolódóan  – a magyar szakemberek az Egyesült Államokban fogják tanulmányozni a katasztrófavédelemmel összefüggő amerikai vezetési eljárásokat, vezetési elemeket, azok működése közben, a nyári, Ohióban megrendezendő Vigilant Guard 19 állami szintű gyakorlatsorozat alatt. Az ott látottakat pedig – a nemzeti sajátosságok figyelembe vételével – az MH műveletvezetési rendszere részletes kialakításakor használják fel a hadműveleti tisztek.

A szakértői látogatás befejezéseként Garas László dandártábornok, csoportfőnök fogadta az amerikai delegációt vezető Jeffrey Suver ezredest, az Ohiói Nemzeti Gárda nyugdíjba vonuló hadműveleti főnökét, valamint kijelölt utódját, Jeffrey Watkins alezredest. Suver ezredes Láng Attila őrnagynak – a katonai katasztrófavédelmi tevékenységben és a haderők között együttműködési feladatok végrehajtásában huzamosabb ideje kifejtett érdemei elismeréseként – átadta az Ohio állam kormányzója által adományozott The Ohio Commendation Medalt. Ezzel Hanuska Miklós alezredes és Végh Krisztián őrnagy mellett már a harmadik hadműveleti szakértő részesült a magas elismerésben.

Fotó: a szerző felvételei