Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Angyalbőrben

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. október 23. 6:30

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez tizenhét önkéntes műveleti tartalékos katona kapott behívóparancsot idén októberben. A különböző fegyveres szervezeteknél szolgált egykori hivatásosok, kéthetes kiképzést követően az alakulat alegységeinél tesznek eleget maguk által vállalt kötelezettségeiknek.

1595981152

A professzionális haderő tartalékállományát a békeidejű hadkötelezettség megszüntetése óta, minősített időszakon kívül kizárólag az önkéntes tartalékosok biztosítják. A 2011-től békében és különleges jogrend idején is alkalmazható önkéntes tartalék erők a – laktanyák őrzésvédelmi feladatait ellátó – önkéntes védelmi tartalékosokból, valamint önkéntes műveleti tartalékosokból állnak. Utóbbiak a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek hadi állománytábláiban rendszeresített beosztásokban teljesítenek szolgálatot.

Elsősorban olyan munkakörökről van szó, amelyek békeidőszaki folyamatos, vagy tényleges állománnyal történő feltöltése nem biztosított, illetve nem elsődleges fontosságú, azonban a betöltésükhöz szükséges felkészülés már békeidőben indokolt. Így az önkéntesek a többi között kaphatnak huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokat, vagy segíthetnek a misszióban résztvevők hazai pótlásában, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, alkalmasságuk figyelembevételével akár külszolgálati feladatokban is részt vehetnek.

1595981152

A győri alakulatnál parti város alakulatnál közel ötvenen vannak, akikre a felmerülő igények függvényében évente két hónapon át számíthatnak. Októberében tizenheten érkeztek a likócsi bázisra, s az első munkanapon Kovács Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka köszöntötte őket. A követelményeket és elvárásokat megfogalmazó feladatszabás után pedig azonnal kezdetét is vette a napi munkavégzéshez elengedhetetlenül fontos általános ismereteket tartalmazó – ugyanakkor sokak számára csupán ismeretfrissítő – kéthetes felkészítés.

A helyőrségtámogató alegység vezetésével zajló, elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt felvonultató kiképzés a szolgálati szabályzatban, illetve az alaki szabályzatban foglaltakon túl  kiterjedt a műszaki, a térképészeti és a vegyvédelmi ismeretekre, de a hadtáp és híradó alapismeretekről, illetve a nem háborús műveletekről szóló felkészítés sem maradhatott el. Mindezek mellett az érintettek jogi, pénzügyi tájékoztatóban, valamint titokvédelmi oktatást is részesültek.

1595981152

A kiképzés lezárultát követően a honvédek bekapcsolódtak az alegységek életébe, így jelenleg a vezetési zászlóaljnál, az 1. légvédelmi rakétaosztálynál, a 2. légvédelmi rakétaosztálynál, a logisztikai zászlóaljnál, valamint az egészségügyi központnál is önkéntesek segítik a feladatok ellátást. A szolgálatukból hátralevő időben azonban nemcsak a napi munkavégzésből veszik majd ki részüket a tartalékosok, hanem katonához illően gépkarabély- és pisztoly lövészetet is teljesítenek a légvédelmi egység győrszentiváni lőterén.

1595981153