Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó, korszerű és szakszerű

Szöveg: Takács Vivien |  2015. április 17. 9:30

Magyarország első világháborús szerepéről szóló könyvet mutattak be a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) dísztermében április 16-án, csütörtökön. „A régi Magyarország utolsó háborúja 1914−1918” című könyvet Hajdu Tibor és Pollmann Ferenc írta.

1595991387

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka köszöntőbeszédében elmondta, hogy a gazdagon illusztrált könyv az első világháborús magyar szerepvállalásról szól. „Egyre több mű jelenik meg a Nagy Háborúról, hiszen 1914-től kezdve a százéves évfordulós megemlékezések elkezdődtek, és ezek egyik legjobb formája az, hogy könyvekkel próbáljuk alátámasztani azt, amit eddig kevésbé tudott a társadalom jelentős része az első világháborús magyar szerepvállalásról" – hangsúlyozta az ezredes.

1595991387

„Átfogó, korszerű, szakszerű, és szakmailag értékelhető összefoglalás nemigen látott napvilágot Magyarország első világháborús szerepéről" – méltatta a könyvet dr. Romsics Ignác történész, akadémikus, egyetemi tanár. Hozzátette, hogy ez az első olyan alkotás, ami több mint négyszáz oldalas terjedelmével enciklopédikus összefoglalást nyújt az olvasónak Magyarország első világháborús történetéről. A könyv nemcsak a fronteseményekről szól, hanem bemutatja a hátországot is.

1595991387

Dr. Pollmann Ferenc, a HM HIM kutatója, a könyv egyik szerzője beszédében elmondta, szerzőtársával arra törekedtek, hogy egységes képet adjanak az első világháborúról. „A célunk az volt, hogy az olvasó ne csak a háborúról kapjon információt, hanem többet értsen abból, hogy milyen volt Magyarországon élni az első világháborúban. Nemcsak a fronton, hanem a hátországban is, akár politikusként, gyárosként vagy prostituáltként."

A könyv az Osiris Kiadó gondozásában jelent meg.

1595991388

Fotó: Dévényi Veronika