Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áthelyezték az AM-hajók kikötőhelyét

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. szeptember 14. 15:37

A Duna alacsony vízállása miatt kellett áthelyezni az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) aknamentesítő hajóinak kikötőhelyét.

1599192966
Jelenleg az MH Hadikikötő helyett a Duna 1658,2-es folyamkilométerénél állomásozó hajók a bal parton, partmegtűzésben állnak. Ez azt jelenti, hogy az orr közvetlenül érintkezik a partfallal, így riasztás, vagy egyéb feladat esetén azonnal „hadrafoghatóak".

1599192966
„Az MH Hadikikötőből jelenleg csak a kisebb vízi járművek, valamint a tűzszerész járőrhajó és a parancsnoki motoros tudnak kihajózni" – mondta el Danyikó László őrnagy, az alakulat törzsfőnök-helyettese. Az aknamentesítőkön folyamatos a hadihajós katonák jelenléte, hiszen a Duna vízállása óráról órára változik, ennek megfelelően kell a köteleket és drótköteleket megfeszíteni illetve meglazítani. Az elhaladó nagyobb hajók hulláma is kimozdítja őket helyzetükből, a rögzítés tehát emiatt is állandó korrekciót igényel.

1599192966
Az ezred hadihajósai munkájuk mellett az elmúlt napokban a kiszáradt Dunamedret megtisztították a felsőbb szakaszokról érkezett hordalékoktól is. „Addig maradnak, amíg a Duna budapesti vízmércéje három napon keresztül nem haladja meg a 150 centimétert. Ez a hazai időjárási körülmények mellett függ a német és az osztrák időjárástól, valamint attól, hogy a németországi és az ausztriai zsilipeket milyen módon működtetik" – tette hozzá Danyikó László őrnagy.

1599192967
Fotó: a szerző felvételei

Címkékhadihajó