Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atlanti konferencia: az Egyesült Államoknak és Európának kölcsönösen szüksége van egymásra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 14. 7:55

Európa biztonságának fenntartásáért továbbra is nagy szükség van az Egyesült Államokra, de a tengerentúli nagyhatalomnak is szüksége van Európára – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 13-án, kedden a fővárosban, a Magyar Atlanti Tanács konferenciáján. Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet szintén azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak erős Európára van szüksége, és ez fordítva is igaz.

1596002416

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett tanácskozáson dr. Simicskó István arra hívta a figyelmet: a mostani biztonsági kockázatok nagyon erősen érintik Európát. A kontinens biztonságának fenntartásáért továbbra is nagy szükség van az Egyesült Államokra, de mint megjegyezte, az Egyesült Államoknak is szüksége van Európára.

A jelen kor kihívásait csak együtt lehet megoldani – emelte ki a miniszter.
Kifejtette: Magyarország számára a transzatlanti kapcsolat „nemcsak racionális érdek", hanem „egy értékközösséget alkotunk a NATO valamennyi tagországával", és kiemelt jelentőségű a kapcsolat az Egyesült Államokkal.

A miniszter, aki a közelmúltban vette át a tárca vezetését, azt mondta: a honvédelmi ügyekben kisebb korrekciók lesznek, de az euroatlanti kapcsolatok szempontjából ez csak a további erősítést jelentheti.

1596002416

Simicskó István kitért arra is, hogy a geostratégiai helyzet változása miatt újra kell értékelni a kihívásokat. Az Ukrajnában folyó háború, az Iszlám Állam tevékenysége a magyar emberek biztonságérzetét is rontja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi tömeges migráció „jó lehetőséget" ad arra, hogy bizonyos terrorszervezetek embereiket Európába juttassák.

Simicskó István szerint jelenleg „nehéz időszakot élünk", ezért is kiemelten fontos az euroatlanti gondolat erősítése. Magyarország ezért is elkötelezett mind a transzatlanti, mind az Egyesült Államokkal kialakított kiváló együttműködés folytatása mellett.

1596002417

Colleen Bell nagykövet előadásában azt hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak erős Európára van szüksége, és ez fordítva is igaz. Mint mondta: az Egyesült Államok érdekelt abban, hogy Európa sikeres legyen.
A diplomata a NATO aktuális kihívásai között kitért „az orosz katonai agresszióra", és az annak következtében kialakult ukrajnai válságra. Ezzel kapcsolatban az észak-atlanti szervezet kiemelt jelentőségű feladataként beszélt az úgynevezett készenléti akciótervről (Readiness Action Plan), amelynek keretében a szövetség új biztonsági intézkedésekkel erősíti meg keleti tagállamait.

1596002417

Colleen Bell köszönetet mondott az ebben szerepet vállaló valamennyi tagállamnak, köztük Magyarországnak is.
Az amerikai nagykövet előadásában Magyarország NATO tagságát kulcsfontosságúnak nevezte. Kiemelte, hogy a tavaly NATO tagságának 15. évfordulóját ünneplő Magyarország az elmúlt években többnemzeti gyakorlatokban, feladatokban vállalt fontos szerepeket. Példaként említette a – mások mellett több mint 500 amerikai katona részvételével – jelenleg is tartó Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatot, valamint azt, hogy az év végéig Magyar Honvédség is részt vesz a balti légtér védelmében.

Colleen Bell az aktuális biztonságpolitikai kihívások között felhívta a figyelmet a közel-keleti és az észak-afrikai helyzetre, a terrorizmusra.
A NATO-nak Afganisztán és Szíria helyzetével is foglalkoznia kell – mondta.

1596002418

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöke előadásában felidézte, hogy a Magyarország NATO-csatlakozásáról tartott népszavazáson „a magyar emberek mintegy 85 százaléka" a NATO mellett tette le a voksát. „Az atlanti gondolat, az atlanticizmus azóta is változatlanul népszerű a magyar nép körében" – tette hozzá a MAT elnöke, kiemelve: az atlanti gondolatot az eddigi magyar kormányok is mindenkor támogatták.

A MAT elnöke felidézte, hogy a napokban Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára az aktuális kihívások között Észak-Afrika biztonságát, a tömeges vándorlást és a kiberbiztonságot nevezte meg. Vizi E. Szilveszter szerint ezek a kihívások közös megoldást igényelnek.

1596002418

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Koszticsák Szilárd (MTI)