Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átlépte a 25.000 repült órát a Stratégiai Légiszállítási Képesség

Szöveg: honvedelem.hu / sacprogram.org |  2018. május 11. 12:44

A Stratégiai Légiszállítási Képesség átlépte a 25 ezres repült óraszámot a C-17-esekkel. A mérföldkövet az egyik misszió alkalmával érték el május 5-én.

https://www.sacprogram.org/en/Pages/Strategic-Airlift-Capability-passes-25,000-Flight-Hours.aspx
1599186591
A SAC 03 felszállása az MH Pápa Bázisrepülőtérről
Fotó: Henrik Gebhardt százados / Nehéz Légiszállító Ezred (HAW)

A mérföldkövet a SAC 03 lajstromjelű repülőgép érte el, amely a SAC-tagországok számára teljesített küldetést: szállítmányt repített Európából Afrikába.

A nagy eseményt tortavágással ünnepelték meg a Stratégiai Légiszállítási Képesség bázisán, Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren, csütörtökön, május 10-én.

1599186591
A Nehéz Légiszállító Ezred parancsnokhelyettese, James S. Sparrow ezredes vágja az első szeletet a 25 000 repült óra (FH) nevű tortából, a Nehéz Légiszállító Ezred protokolltisztje, Pelsőczi Miklós százados segítségével.
Fotó: H
enrik Gebhardt százados/ Nehéz Légiszállító Ezred (HAW)

* * *

Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy többnemzeti program, amely három Boeing C-17A Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára. A SAC bázisa az MH Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC-programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C–17A-k elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC két részből áll: katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) szerves részeként a SAC C–17A fegyverrendszerrel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásért felelős szerv.

A Boeing Company a Külföldi Katonai Eladások Rendszere (Foreign Military Sales) keretében, a NAM PO-val kötött szerződés alapján nyújt műszaki támogatást a SAC-program C–17A repülőgépeihez.

Fordította: Apagyiné Gáspár Jolán