Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Attasé-partner program Ráckevén

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. április 27. 17:54

Idén először invitálta kulturális kikapcsolódásra a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék partnereit. A partnerprogram részeként április 25-én, kedden a Csepel-sziget legszebb városába, Ráckevére látogattak.

1596031008

Az egynapos túra az Ács Károly Művelődési Központban kezdődött, ahol a Bokréta Gyermek Néptáncegyüttes növendékei nyírségi páros-, verbunk-, majd rábaközi táncbemutatóval szórakoztatták a vendégeket. A program részeként a Kéve Néptáncegyüttes felnőtt csoportja somogyi üveges táncot mutatott be, a fiatal tehetségek pedig bukovinai és moldvai népdalokat énekeltek.
A műsort követően a katonadiplomaták partnerei népi viseletbe öltözve nyírségi gólyatáncot és csárdást jártak, majd levendula-babákat készítettek.

1596031008

A nap második felében az Árpád Múzeum régészeti, helytörténeti és természettudományi kiállítását tekintették meg, majd a Míves Tojás Gyűjtemény különböző technikával készült, többféle tájegységekből és országokból származó míves tojásaiban gyönyörködhettek.
Ráckeve régi városházi épületének tornyából − a Tűztorony-kilátóból −, közel 25 méteres magasságból tárult eléjük páratlan panoráma a városra és környékére.

1596031009

A vendégek a település kicsi, szűk utcái és falusi házai között sétálva jutottak el Magyarország egyetlen gótikus szerb ortodox templomához. A barokk kerítéssel körülvett középkori templom Ráckeve kiemelt jelentőségű műemléke, melynek teljes belső falfelületét bizánci hangulatú freskók borítják.

1596031009

A kimerítő nap végén a vendégek Magyarország első rekonstruált és egyben működő hajómalmán ismerhették meg az őrlési technika folyamatát.

1596031009

Fotó: a szerző felvételei