Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afganisztáni és koszovói missziókat is értékelik a hétvégén a NATO vezérkari főnökei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 11. 8:00

Az aktuális témák − köztük a szíriai helyzet folyamatos figyelmet igénylő kérdései − mellett az afganisztáni és a Magyarország szempontjából különösen fontos koszovói missziókat is értékelni fogják a vezérkari főnökök a NATO Katonai Bizottságának hétvégi, budapesti ülésén − nyilatkozta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök az MTI-nek.

A vezérezredes tájékoztatása szerint a vezérkarfőnökök egyeztetnek az aktuális szíriai helyzetről, az azonban szinte óráról órára változik, egyelőre sok a kérdőjel, ezért felesleges találgatásokba bocsátkozni, hogy milyen mélységben kerül elő a téma a találkozón. A szíriai események miatt − a mostani információk szerint − a rendezvényen nem lesz szükség rendkívüli forgatókönyvre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mint szervezőknek „a szíriai helyzet teremtette fokozott biztonsági igényeknek" kell megfelelniük.

A több hónapos előkészületekkel megelőzött konferencia helyszínének, a megfelelő munkavégzés körülményeinek biztosítása mellett a szervező országnak kell gondoskodnia a konferencia résztvevőinek biztonságáról is. A hétvégi vezérkari főnöki találkozó biztosítási és biztonsági feladatait a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a Belügyminisztériumhoz tartozó Készenléti Rendőrséggel közösen végzi majd.

1595959811

Benkő Tibor kifejtette, a Katonai Bizottság háromnapos magyarországi látogatása során szombaton reggel nyolctól este hétig folyamatosan ülésezik majd. Elsősorban a legaktuálisabb témákat tárgyalják meg, mely során minden tagország véleményét kikérik, és arra törekednek, hogy valamennyi kérdésben konszenzust alakítsanak ki.

A budapesti konferencia fő témái között szerepelnek majd a külföldi NATO-műveletek, s kiemelt figyelmet kapnak a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében tapasztalható kihívásokra adandó válaszok.
Emellett áttekintik a következő két év várható legfontosabb feladatait. Napirenden lesz a szövetség tervezett átalakítása − mondta a vezérkari főnök, kifejtve: „ahhoz, hogy a NATO a jövőben is hatékony képességekkel rendelkezzen a fenyegetések kezelésére, elengedhetetlen az egyre korlátozottabb erőforrások mind hatékonyabb kihasználása".

A NATO legfőbb döntéshozó szerve, a Katonai Bizottság évente háromszor ülésezik, ebből kétszer Brüsszelben, majd szeptember közepén a huszonnyolc NATO-tagország valamelyikében. A rendezés jogáért önkéntes alapon jelentkezhetnek a nemzetek a következő 5-7 éves időszakra. Magyarország éppen 12 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én rendezett volna ilyen találkozót, akkor azonban a rendezvény az Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt megszakadt. Az azóta eltelt tizenkét év során Magyarország fontos tagja lett a NATO-nak. Éppen az akkori történések nyomán megváltozott biztonságpolitikai helyzet révén nyílt meg például a lehetőség Magyarország számára is a széles körű műveleti szerepvállalásokra.

„Az akkor még elérhetetlennek tűnő ezerfős missziós részvételi létszám az utóbbi évekre valósággá vált" − emelte ki Benkő Tibor, megjegyezve: ez a szám a hadseregek létszámához viszonyítva a NATO-tagországok élmezőnyébe helyezi Magyarországot.

A Honvéd Vezérkar főnök tavaly Hende Csaba honvédelmi miniszter jóváhagyásával ajánlotta fel, hogy idén Magyarország megrendezné a találkozót, a Katonai Bizottság pedig egyhangúlag elfogadta a meghívást. Benkő Tibor szerint „a rendezés jogának elnyerése a NATO a magyar haderőt érintő elismerésének és katonadiplomáciai sikerének is tekinthető".