Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulat napját ünnepelték

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2018. november 2. 16:48

A katonai szervezet megalakulásának tizennyolcadik évfordulóját, egyben az alakulat napját ünnepelték Székesfehérváron, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál, október 30-án.

Az ünnepi állománygyűlésen Vantal Zsolt ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnemi osztályvezetője a vegyivédelmi szakma fontosságáról beszélt. Megköszönte a zászlóaljnál dolgozók áldozatos munkáját. Kiemelte a hazai és a nemzetközi környezetben végrehajtott vegyivédelmi gyakorlatokat és ezek szakmai fontosságát.

1599195239

Ezt követően Miklovich János ezredes, a zászlóalj parancsnoka köszöntötte a résztvevőket. Ünnepi beszédében szólt a  vegyivédelmi fegyvernem fontosságáról. Mint hangsúlyozta: a korunkra jellemző aszimmetrikus hadviselés kihívásainak megfelelve és a terrorizmusból adódó fenyegetettséget látva készen kell állnia az alegységnek, hogy bárhol, bármikor szakfeladatot hajtson végre. Legyen ez vegyi, sugár- vagy biológiai felderítés és mentesítés. Ma már látható az, hogy a haza védelme alatt nemcsak a szűk katonai feladatok végrehajtását kell érteni, hanem a katasztrófavédelemben való aktív részvételt is – fogalmazott.

1599195239

„Büszkék lehetünk arra, hogy katonai szervezetünk áldozatos munkával fenntartott képessége biztosítja az ország megbízható védelmét, képzettségünk és felkészültségünk pedig más országok haderőihez viszonyítva is kiállja a próbát" – emelte ki a parancsnok. Hozzátette: „Nagyon fontos a katasztrófavédelmi feladatok és a NATO-képességek további erősítése és a meglévő képességek szélesítése." 

1599195239

Az állománygyűlésen Vantal Zsolt ezredes a Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyát adományozta Kovács Gábor alezredesnek, és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka nevében emléklapot adott át  Velkovics József zászlósnak. A zászlóalj parancsnoka a zászlóalj aranyozott emlékérmét adta át Kiss Csaba főtörzsőrmesternek, Vizi Norbert őrmesternek, ezüstözött emlékérmét nyújtott át Czuppon Kornél törzsőrmesternek. Bronz emlékérmét kapott Benkő Aliz hadnagy, Janecz Tamás főtörzsőrmester és Németh László szakaszvezető. Emléklapot kapott Dávid Imre őrvezető, Szántó Pál őrvezető, Juhász Csaba közkatona és Mathiás László közkatona.

1599195240

Fotó: a szerző felvételei