Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatok is megemlékeztek a forradalom évfordulójáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 19. 9:22

Az 1956-os forradalom kitörésének 62. évfordulójáról természetesen a Magyar Honvédség parancsnokságai, alakulatai és katonai szervezetei is megemlékeztek. Alábbi összeállításunkban az e megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (A cikk folyamatosan frissül!)

Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség

Ünnepi állománygyűlés keretében a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnöksége is megemlékezett az 1956-os eseményekről. Prof. dr. Pintér Lajos, veronai tiszteletbeli konzul, a HM Egészségügyi Központ Honvédkórház miniszteri megbízottja és dr. Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatójának elmondása alapján ismerhették meg a korszak történetét.

1599194904
A miniszteri és a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke által adományozott elismerések átadása után dr. Müller Márta őrnagy, Lengyel Andrea és Koncsik Bernadett zászlósok a zene, a vers és próza nyelvén idézték meg a korszak hangulatát. A katonaművészek számos alkalommal léptek már fel a Magyar Honvédség rendezvényein és ünnepségein. Az ünnepi műsor során elhangzott többek között Örkény István Emlék a háborúról, Wass Albert Előhang című műve, zongorán elhangzott Zdenek Fibrich Poem című darabja, vagy Weiner Leó Rókatánca.

1599194904
Szöveg: Budai Anna hadnagy
Fotó: Tóth-Jánosa Gabriella őrmester

***

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

Ünnepi állománygyűléssel tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya.

1599194905
Az október 19-i megemlékezésen Bálint Ákos főtörzszászlós a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát, Molnár Gábor zászlós az ezüst fokozatot kapta meg.

A megemlékezés október 23-án Kaposvár főterén ünnepélyes zászlófelvonással és koszorúzással folytatódott a Nagy Imre szobornál.

1599194905
Szöveg és fotó: MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

***

MH Anyagellátó Raktárbázis

1599194905
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az MH Anyagellátó Raktárbázis katonái és dolgozói az alakulat mátyásföldi telephelyén és Bázisparancsnokságain.

Kulcsár István nyugállományú ezredes, a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület képviseletében, méltatta az 1956-os forradalom történelmi jelentőségét ünnepi beszédében: „Amikor itt ezen a jeles helyen, a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán emlékezünk az 1956-os hősökre, nem szabad megfeledkeznünk katona hőseinkről. Hajtsunk fejet és tisztelettel adózva rójuk le kegyeletünket azok előtt a hősi halált halt katonák előtt, akik igaz szívvel, tiszta fejjel döntötték el, hogy melyik oldalra álljanak és áldozták életüket a magyar nép szabadságáért."

Az állománygyűlés – amelyen Kolonics Attila ezredes elismeréseket is átadott – a Rácz Aladár Zeneiskola tanárai és tanulói színvonalas műsorával zárult. Az alakulat – ahogy minden évben – idén is részt vesz a budapesti XVI. kerületi és vidéki helyőrségi önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. 

1599194905
Szöveg és fotó: MH ARB

***

 

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

1599194906
Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról Székesfehérváron a Nagysándor József laktanyában október 19-én.

Szilágyi Imre százados, híradó és informatikai főnökhelyettes megindító ünnepi beszéddel emlékezett meg a honvédők hősiességéről. „Az 1956-os forradalom történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozik, amikor az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében." A százados beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a mi feladatunk az emlékezés, az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás áldozatai emlékének megőrzése.

1599194906
Az ünnepi műsort a katonai szervet alkalmi társulata szolgáltatta, melynek végén Szabó Miklós alezredes, a katonai szervezet Összhaderőnemi Informatikai Főközpont parancsnoka elszavalta Adorján András: Mi volt 1956, Barátom című versét, amely méltón zárta le a megemlékezést. „Mi volt 1956, Barátom? / Múlt- ami elmúlt..? / Egy nép, amely elhullt? / Hol volt, hol nem volt. Se élő- se holt. (…) Ahogy a helyed nézed népeknek sorában, / Légy büszke arra, ha csak kicsiny kokárda vagy világnak gomblyukában."

Benda László ezredes, az alakulat parancsnoka a migrációs válsághelyzet kezeléséért járó szolgálati jel mellett számos elismerést és kitüntetést adott át a kiemelkedő munkát végző katonák és közalkalmazottak részére.

A nemzeti ünnep alkalmából az alakulat katonái koszorúzási és díszelgési feladatokkal vesznek részt Székesfehérvár ünnepi rendezvényein.

1599194906
Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Révész Csaba

***

MH Altiszti Akadémia

1599194906
Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a szentendrei MH Altiszti Akadémia. A hagyományokhoz hűen a rendezvény előtt koszorú került Mecséry János posztumusz altábornagy emléktáblájához, a róla elnevezett épület falán. A rendezvényen részt vett az 1956-ban kivégzett tábornok lánya, Ildikó és családjának tagjai, köztük Mecséry Hanna, aki jelenleg tartalékos őrmesterként szolgál az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsokság érdekvédelmi irodájánál, Kecskeméten és tervei között szerepel, hogy jelentkezik az MH Altiszti Akadémia altisztképzésére, és hivatásos katonai szolgálatot vállal.

A ünnepi állománygyűlésen Germus Ferenc alezredes, a Mecséry János Kiképző Zászlóalj parancsnoka mondott ünnepi beszédet: „Hatvankét évvel ezelőtt ezekben a napokban lázas reménység töltötte el a fővárost, mert az ország népe sokévi félelem és kétségbeesés után szorongással de mégis boldogan lélegezhette be a szabadság illatát. A ma élők felelőssége, hogy a győzelem végleges legyen, hogy gyermekeinknek és a jövő nemzedékeinek megőrizzük az elődök által kivívott szabadságot. Országunk minden polgára 1956 örököse: köszönettel tartozunk szüleinknek, nagyszüleinknek és mindenkinek, aki vérét hullatta a magyar szabadságért."

A rendezvény zárásaként elismeréseket adott át Bozó Tibor dandártábornok, az alakulat parancsnoka, majd a Szentendre Helyőrség Zenekar által komponált Altiszti Akadémia indulóját énekelte az állomány közösen. A hagyományoktól eltérően idén ünnepi műsorral zárult a megemlékezés, amelyet Farkas Anita hadnagy, hadműveleti tiszt állított össze.

1599194907
Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra százados

­­­***

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

1599194907
Ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az MH 86. SZHB az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

Az évek és érdemek elismerései után az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak műsorával folytatódott az megemlékezés. A művelődési otthonban összegyűlt több száz katonát elkápráztatták a fiatalok átszellemült előadása, amelyben a nemzet egységére, a hősiességre és az áldozatkészségre hívták fel a mai kor katonáinak figyelmét.

1599194907
Szöveg és fotók: Vári Anita főhadnagy

***

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

1599194908
Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. Pálinkó György, a Horváth Mihály Gimnázium történelemtanára ünnepi beszédében felelevenítette a több mint fél évszázada Magyarországon történt eseményeket. Az ünnepi megemlékezésen a HSZC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanítványai felidézték a magyar nép szabadságért folyó küzdelmét, majd a forradalom véres bukásának körülményeit.

1599194908
Az ünnepi állománygyűlésen Antal László ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át. Magyarország honvédelmi minisztere a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát adományozta 30 év után Tarjányi László őrnagynak, a Tiszti Szolgálati Jel II. fokozatát adományozta 20 év után Doba László hadnagynak, az Altiszti- Legénységi Szolgálati Jel II. fokozatát adományozta 20 év után Jakab Sándorzászlósnak és Horosz Róbert főtörzsőrmesternek. Az Altiszt- Legénységi Szolgálati Jel III. fokozatát adományozta 10 év után Német Richárd törzsőrmesternek, Megyesi Emese őrmesternek, Annus Gyöngyi szakaszvezetőnek, Orosz Árpád szakaszvezetőnek és Vass László szakaszvezetőnek. Békefenntartói Szolgálati Jelet adományozott Magyar Zoltán zászlósnak, valamint Tilinger Dániel őrvezetőnek. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a hadműveletiek napja, október 15. alkalmából emléktárgyat adományozott Márton Viktor századosnak.

A parancsnok a Honvédelmi Táborok szervezésében és végrehajtásában végzett munkája elismeréseként arany csapatérmet adományozott Kollár László főtörzszászlósnak, bronz csapatérmet adományozott Halász- Szabó Kristóf Pál őrmesternek és Kiss Erika közalkalmazottnak., huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként ezüst csapatérmet adományozott Losonczi Mónika zászlósnak és Balogh Lajos törzsőrmesternek, bronz csapatérmet adományozott Ónodi Péter őrmesternek, valamint könyvet adományozott Nagy Károly zászlósnak.

1599194908
Szöveg és fotó: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados

***

MH 54. Veszprém Radarezred
MH Légi Vezetési és Irányítási Központ

1599194909
A hagyományoknak megfelelően idén is közös ünnepi állománygyűlést tartottak a Veszprémbe települt katonai szervezetek. Az állománygyűlésen Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Beszédében nem pusztán a forradalmi eseményekre hívta fel a figyelmet, hanem arra is, hogy folyamatosan tennünk és cselekednünk kell ma is. Tudnunk kell, hogy ha egyedül állunk a világban, sebezhetőek vagyunk, azonban összefogva képesek vagyunk elhárítani a veszélyeket, egy nemzetként tervezhetünk jövőt magunknak. Gondolatait Bibó István szavaival zárta: „A magyar népnek az a feladata, hogy a feledéssel, elszürküléssel szemben tisztán őrizze meg a maga forradalmának zászlaját."

Az ünnepi beszéd után Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, majd Szűcs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka adott át elismeréseket. A rendezvényt a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamara Zenekar ünnepi műsora zárta.

1599194909
Szöveg: Tihanyi Viktória főtörzsőrmester
Fotó: Fáth Tamás törzszászlós

***

MH 25. Klapka György Lövészdandár

1599194909
A csapatzászló, majd az elöljáró fogadása után felcsendült a Himnusz. Ezt követően Sipos Antal ezredes, megbízott dandárparancsnok honvédelmi miniszteri, honvéd vezérkarfőnöki, összhaderőnemi parancsnoki, illetve dandárparancsnoki elismeréseket adott át. A közel harminc jutalmazott közül ketten új beosztásba történő kinevezésükkel egy időben előléptetésben részesültek.

Az ünnepi sorakozót Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész beszéde zárta. Felidézte az 1956-os melbourne-i olimpiát, kiemelve a vízilabdázók teljesítményét. „Ők nem csak játékosok voltak, mi nem csak dolgozó emberek vagyunk. Az nem csak egy meccs volt, s számunkra ez nem csak munkahely." Külön felhívta a figyelmet arra, hogy 1956 tükör is számunkra, legyen bátorságunk ebbe a tükörbe nézni, s merjük a valódi énünket látni.

A sorakozó a Szózat meghallgatásával, ezt követően a csapatzászló őrzési helyre kísérésével, majd az elöljáró elköszönésével ért véget.

1599194909
Szöveg és kép: Kapás Viktor István hadnagy

***

MH Bakony Harckiképző Központ

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról az MH Bakony Harckiképző Központ állománya, a várpalotai Thury-várban október 18-án. Az ünnepséget Bátor Szabolcs Ötvenhat című verse nyitotta Tamás-Nagy Anikó törzsőrmester tolmácsolásában. Ezt követően a Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium Duende Színjátszókör Valaki mondja meg! című előadása színesítette az állománygyűlést.

1599194909
Az alakulat parancsnokhelyettese, Oszlánszki Béla alezredes felelevenítette beszédében az 1956-os őszi eseményeket és kiemelte az ünnep történelmi jelentőségét. „Emlékezzünk a nemzet egységére, a hősiességre, a bátorságra és az áldozatkészségre. Emlékezzünk azokra a hősökre, akik egy új korszak beköszöntét alapozták meg tetteikkel 56-ban" – fogalmazott.

1599194910
Az ünnepség elismerések átadásával zárult. A központparancsnok-helyettes a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállása elismeréséül ezúttal tíz önkéntes műveleti tartalékos katonának adta át, Magyarország honvédelmi minisztere által adományozott Migrációs Válság Kezeléséért járó szolgálati jelet. A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül, a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát (30 év után) adományozta Csólig Attila őrnagynak. Az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel I. fokozatát (30 év után) Gervai János Tamás főtörzszászlós kapta meg. Az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel II. fokozatát (20 év után) Czirák Péter zászlós, Szabó Attila zászlós és Szücs Zsolt zászlós kapta meg. 

1599194910
Szöveg: Schäffer Mónika hadnagy
Fotó: Pintér László

***

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
MH Ludovika Zászlóalj

Ünnepi beszéddel és elismerések átadásával emlékezett meg az 1956-os forradalom 62. évfordulójára az NKE HHK állománya, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint az MH Ludovika Zászlóalj.

1599194910
„1956-ban sem csak hősök és szentek éltek Magyarországon, de a hétköznapi emberek is képesek voltak mindent eldobni a hazáért és a szabadságért"- mondta ünnepi beszédében Szabó László dandártábornok. A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese hozzátette, hogy az októberi tüntetéseken szinte valamennyi társadalmi csoport képviselte magát. Elhangzott, hogy az akkori események puszta említése ma is érzelmeket vált ki: büszkeséget, örömöt, bánatot és néha közönyt is. „Az 56-os forradalom és a nyomában kibontakozó fegyveres harc bebizonyította a világ előtt, hogy a magyar társadalom jó célokért még reménytelen helyzetben is képes akár a legnagyobb áldozatot is meghozni"- fogalmazott Szabó László, aki szerint a nemzeti érzés az egyik legfontosabb összetartó ereje egy társadalomnak. A dandártábornok szerint 1956 nem a mennyiség, hanem a minőség forradalma volt, hiszen nem felborította, hanem helyreállította a rendet. Beszédében a parancsnokhelyettes a katonák és a civilek együttműködésének fontosságára is felhívta a figyelmet. „Közösen azon munkálkodunk, hogy hagyományainkon keresztül értékeket teremtsünk"- fogalmazott. Elhangzott az is, hogy a változások korát éljük, amelyben a technológiai fejlődés, az egyre korszerűbb infrastruktúra és a technikai eszközök mit sem érnek önmagukban, szükség van a minél képzettebb szakemberekre is.  

1599194910
A rendezvényen elismerések átadására is sor került. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kimagasló oktatói munkája, szakmai eredményei, publikációs és tudományos tevékenysége, valamint példamutató magatartása eredményeként őrnaggyá léptette elő Forgács Balázs századost. A nemzeti ünnep alkalmából „Bronz fokozatú" Szolgálati Érdemjelet vehetett át Fekete Csaba Zoltán őrnagy. Tiszti szolgálati jelet heten, altiszti szolgálati jelet hárman érdemeltek ki. Emléktárgyat összesen kilencen, emléklapot négyen, oklevelet öten vehettek át az ünnepségen. Pohl Árpád dandártábornok, a HHK dékánja Hadtudományi Emlékplakettet adományozott Kállai Attila alezredesnek és Marics László nyá. ezredesnek. Az ünnepségen Hadtudományi Emlékpajzsot vehetett át Orsós Tibor őrnagy, Fehér András őrnagy és Horváth Tamás főhadnagy. Hadtudományi Emlékérem elismerésben részesült Tóth Bence, Kocsis Réka, Vincze Ilona, Páll Alexandra és Török-Szabó Nikoletta.

A rendezvényen ünnepi műsort adtak elő a Gór Nagy Mária Színitanoda Művészeti Szakgimnázium másodéves növendékei.

1599194911
Szöveg: Szöőr Ádám
Fotó: Szilágyi Dénes

* * *

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél (MH 1. HTHE) is állománygyűlésen emlékeztek az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra. Mikola Gergő hadnagy ünnepi beszédében többek között a forradalom vérbe fojtását megelőző tíz napról beszélt: „Tíz reménnyel teli nap. Minden résztvevő úgy érezte, hogy történelmet ír. És valóban azt tették. A szabadságvágy elnyomta a félelmet, az igazságérzet elapasztotta a könnyeket. A magyar emberek az egész világnak mutatták meg, hogy a szív, az összetartozás és a haza mire is képes."

1599194911
A rendezvényen Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka a Magyar Honvédségnél hivatásos, szerződéses állományban ténylegesen eltöltött évek elismeréséül a dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter által adományozott Szolgálati Jel különböző fokozatait, az afganisztáni műveleti területen tanúsított kiemelkedő munka elismeréséül Békefenntartásért Szolgálati Jelet, emléktárgyakat, emléklapokat, elismerő okleveleket adott át. Az ünnepségen vehette át I. osztályú tűzszerész címét Bábel Attila főtörzsőrmester és Hegedűs Tamás őrmester.

1599194911
Szilágyi Zsolt ezredes ezen túl főmunkatársi címet is adományozott, valamint a honvéd folyami hadihajózás 170 éves évfordulója alkalmából, a hadihajós szakmai kultúra és a történelmi értékek megőrzése terén végzett munkája elismeréséül emléklapot és emléktárgyat adott Dolnik Győzőnek, a Fővárosi Vízművek Zrt. biztonsági munkatársának. Többen vehettek át a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatójának nevében Görög Viktor biztonsági igazgatótól ajándékutalványt, a társaság védelmi feladatainak ellátásához nyújtott segítségükért.

1599194911
Szöveg: Dr. Markovics Zita főhadnagy
Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
MH Katonai Rendészeti Központ

„A szabadság ünnepe 1956. október 23-a. 1956 több volt, mint forradalom, mert nem a mennyiség, hanem a minőség forradalma volt, nem felborította, hanem helyreállította a rendet, nem kizökkentette az idő járását, hanem éppen ellenkezőleg: visszazökkentette az eredeti járásába" – hangzottak Benyusovics Edina hadnagy, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Információvédelmi Főnökség rendszerbiztonsági tisztjének szavai.

1599194912
A budapesti Petőfi Sándor laktanyában tartott közös ünnepi állománygyűlést az MH BHD és a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ október 17-én. A szerdai megemlékezésen az ünnepi beszédet követően elismerések átadására került sor.

1599194912
A zenei kíséretet az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Budapest Helyőrségi Zenekara biztosította. Zárásként a Magyar Örökség és Prima Primissima díjas Honvéd Férfikar ünnepi műsorát tekinthette meg az ünneplő közönség. Vezényelt: Riederauer Richárd karnagy és Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar karigazgatója.

1599194912
Szöveg: Kun-Orosz Adrienn
Fotó: Gramantik Zoltán