Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek a honvédelem napjáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 21. 8:03

Május 21., a magyar honvédelem napja alkalmából a Magyar Honvédség minden alakulatánál és katonai szervezeténél ünnepi állománygyűléseket, megemlékezéseket rendeztek. Folyamatosan frissülő összeállításunkban e rendezvényekről tudósítunk.

Debrecen

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett a debreceni Kossuth Laktanyában az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állománya Budavár 1849-es visszafoglalására, amely egyben a honvédelem napja is. Kalóczkai Tibor hadnagy beszédében utalt arra, hogy ez az ünnep minden korban a haza fegyveres védelmét biztosító katonák összetartozásáról, bajtársiasságáról, a katonai képességek nyilvánosság előtti bemutatásáról szólt.
„A haza és a közösség ma is védelemre szorul. Ismét szükség van összefogásra, erőnk növelésére, társadalmi támogatásra, hogy minden körülmények között megőrizzük a biztonságot. A 167 évvel ezelőtti események és Budavár hős visszafoglalói példát adtak nekünk önfeláldozásból, bajtársiasságból és küzdeni akarásból. Ebből a példából meríthetünk erőt ahhoz az összefogást, áldozatot, fegyelmet és szakszerűséget követelő munkához, amit ma a haza fegyveres védelme jelent" – hangsúlyozta a hadnagy.

Az ünnepségen felolvasták dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök honvédelem napja alkalmából írott levelét, majd az állománygyűlés elismerések átadásával zárult.

1596013841

Szöveg: Takács-Tóth Andrea
Fotó: Csákvári Sándor


* * *



Hódmezővásárhely

Május 21. a honvédelem napja, amikor az ország a katonáit ünnepli. Az alakulatoknál ilyenkor ünnepségekkel emlékeznek meg az évfordulóról. Vannak azonban olyan katonai szervezetek is, amelyek ilyenkor is szó szerint a hont védik. Ezek egyike az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék, amely ünnepnapon is szolgálati feladatát látta el a magyar-szerb határszakaszon. A rendőrök és katonák közös járőrei éjjel-nappal, télen-nyáron, hóban és esőben, vagy éppen kánikulában is folyamatosan a határ mentén vannak, hogy megakadályozzák az Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) rongálását és az illegális határátlépéseket. Nem volt másként a honvédelem napján sem.

Szöveg: MH 5. Bocskai István Lövészdandár


* * *



Budapest

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) és az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) honvédelem napja alkalmából rendezett közös állománygyűlésén  Salamon Balázs alezredes, a dandár HM Objektumok Üzemeltetési Igazgatóság 2. Objektum Üzemeltető Osztály vezetője ünnepi beszédében elmondta: „a katona kész a legdrágábbat, az életét adni a hazáért, a honért, amelynek – mint a honvéd elnevezés is mutatja – őrzője, védője. Nemzetként való megmaradásunkban mindenkinél komolyabb szerepe volt Magyarország katonáinak, akik reménytelennek látszó helyzetekben is tették a kötelességüket, védték hazájukat, mentették sebesült bajtársaikat, és elszántan néztek szembe a halállal.
A honvédelem napja egyszerre emlékeztet Budavár visszafoglalására, a fényes győzelemre, és mindarra, ami az azóta eltelt több mint másfélszáz esztendőben összekapcsolódott a honvédséggel, a honvéddel. "

Az állománygyűlésen Baráth Ernő ezredes, a dandár megbízott parancsnoka, illetve Mergancz Sándor dandártábornok, az MH KRK parancsnoka elismeréseket adott át. A rendezvény a központi zenekar műsorával zárult.

1596013841

Szöveg: Regős Teréz
Fotó: Szabó Lajos zászlós


* * *



Veszprém

„A magyar honvédelem napja minden, a honvédelem ügyét szívén viselő magyar állampolgár ünnepe, mely kiváló alkalmat és lehetőséget biztosít arra, hogy a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres erőről méltóképpen megemlékezzünk. A haderő veszprémi alakulatainak emberi tartása azonban nem csak a jelmondataiban, hanem a napi szolgálatteljesítés során is megmutatkozik" – mondta dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, megyei főkapitány a „királynék városában" települt katonai alakulatok, a honvédelem napja alkalmából megtartott ünnepi állománygyűlésén.

A főkapitány, a határok mentén szolgálatot teljesítő rendőri állomány tapasztalatai alapján úgy fogalmazott: az ott szolgálatot teljesítő katonák fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, mint ők. Hozzátette, hogy a határ mellett a két szervezet „közös, erős bástyává" vált.

Az ünnepi állománygyűlésen Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke, Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, valamint Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka adott át elismeréseket.

A rendezvény zárásaként a Szilágyi Néptáncegyüttes, és a Négyes Zenekar szórakoztatta a vendégeket.

1596013841

Szöveg és fotó: Kádárné Hegedűs Veronika zászlós


* * *



Budapest

Az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén Szabó Gergő főelőadó − aki korábban régészként dolgozott − foglalta össze egyéves tapasztalatait a katonai hivatásról és a központban végzett munkájáról. 
„Megtanultam, hogy a katonának nincs puskája, csak karabélya. Nincs golyóálló mellénye, csak repeszállója. A katona nem dolgozik, hanem feladatot hajt végre. Nincs rangja, csak rendfokozata. Látom azt, hogy nem könnyű maradni, de menni is nagyon nehéz. Tudom, hogy a honvédlét nem nyolcórás munka, hanem hivatás. Látom, hogy bár tizenhat éves tinilányok nem beszélnek annyit a szezonális öltözködésről, mint ti, mégis büszkén viselitek az egyenruhátokat. Talán észre sem veszitek, de átlényegültök. Olyan terhet vesztek a ruhával magatokra, mely tartást ad, tartást az egyénnek, és tartást a közösségnek. Mi pedig nem is értjük,mit vállaltok értünk" − mondta.

1596013841


Szöveg: Zsigmond Réka

Fotó: Balogh Norbert főtörzsőrmester


* * *



Hódmezővásárhely

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének ünnepi megemlékezésén Szalóki András őrnagy elevenítette fel Budavár visszafoglalásának előzményeit és az ostrom eseményeit. „A katonáknál a mérce a győzelem. A győzelem, ami nem csupán dicsőségről, még fontosabbról, a haza iránti hűségről tanúskodik" − mondta. Hozzátette: ezért május 21-én, a honvédelem napján hiba lenne csak Budavár ostromára és bevételére, a tavaszi hadjáratra, vagy akár csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadieseményeire emlékezni. Ezen a napon kötelességünk a magyar hadtörténelem minden neves és névtelen, helytállást tanúsító katonájára is emlékeznünk.

Az ünnepi beszéd után Drót László ezredes, a dandár parancsnokhelyettese elismeréseket adott át.

1596013842

Szöveg és fotó: Horváth Gábor hadnagy


* * *



Győr

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél május 20-án rendezték meg a honvédelem napi állománygyűlést. A megjelenteket Kovács Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd − a Honvédelmi Miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök közös köszöntőlevelének felolvasása után − Fegyveres László alezredes osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal.
A helyőrség-támogató alegység parancsnoka kiemelte: „A katonák számára ez a nap szimbolizálja azt a legbelső érzést, amit mindannyian átélünk, akik tágabb és szűkebb értelemben hazában, nemzeti értékrendben gondolkozunk; és jelképez cselekvést, valamint intézményrendszert egyaránt, amelyek a nemzet valamennyi polgára számára a békét, a biztonságot és a társadalom jó közérzetét garantálják." Az alezredes hozzátette: „a honvédség a nemzetért van, mi, katonák a nemzet része vagyunk, együtt kell tennünk hazánk biztonságáért."

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak. Huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát dr. Rosta Tivadar orvos őrnagy, az Év Katonája kitüntető címet Kántor Zsolt zászlós, illetve közalkalmazottként a Babérkoszorúval Ékesített Honvédelemért kitüntető címet Lantos Mihályné közalkalmazott kapta meg.

Az állománygyűlést követően Dani Zoltán, a szerb hadsereg magyar származású, nyugállományú ezredese látogatott az alakulathoz, aki a délszláv háború idején véghezvitt, szakmai körökben mára legendássá vált tettéről beszélt. A NATO Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ellen indított légitámadásakor ugyanis Dani Zoltán, a Belgrádot védő 3. Légvédelmi Rakétaosztály parancsnokaként, egy Sz-125M típusú Nyeva légvédelmi rakétarendszerrel, valamint egy átalakított P-18-as radarral megsemmisített egy korábban sebezhetetlennek tartott F-117-es lopakodót, köszönhetően professzionális taktikájának, valamint annak, hogy a támadó fél nem fordított kellő figyelmet a korszerűtlen fegyverrendszerek elleni védelemnek.

1596013842

Szöveg és fotó: Sályi Gergő törzsőrmester


* * *



Budapest

Az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) honvédelem napja alkalmából rendezett állománygyűlésén Nyul Beáta Katalin őrnagy ünnepi beszédében kiemelte: „Nemzeti katonai hagyományaink és eredményeink bemutatásával kötjük össze múltunkat jelenünkkel, és ezáltal helyezzük a társadalom figyelmének középpontjába a mai magyar honvédelem ügyét. Olyan ünnep a mai, amely a honvédség legszebb ősi és hősi hagyományaira épül. Habár ez a nap konkrét történelmi eseményhez, Budavár 1849. évi visszafoglalásának évfordulójához köthető, alkalmat ad arra, hogy fejet hajtsunk mindazok előtt, akik a magyarság történelmének viharos századai során példát adtak hazaszeretetből, önfeláldozásból, hősiességből, és akik egyenruhában helytálltak vagy helytállnak Magyarország és a nemzet szabadságának védelmezésében."

Az állománygyűlésen Nagy Attila ezredes, az MH ARB parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át, majd az Isaszeg Hagyományai Alapítvány, Dózsa György Művelődési Otthon és Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely Csata Táncegyüttes ünnepi műsorát tekinthették meg a résztvevők.

1596013842

Szöveg: Szabó Beáta
Fotó: Kovács Mátyás főhadnagy


* * *



Kaposvár

A katonahősökre, köztük az alakulat névadójára emlékeztek idén is az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái a honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen. Az idei ünnepség azonban más volt, mint a korábbi évek hasonló rendezvényei, ezúttal ugyanis az alakulat 150 katonája kapta meg a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenység során tanúsított helytállásuk elismeréséül. A kitüntetést az alakulat parancsnokhelyettese, Szikszai László alezredes adta át a katonáknak.

Az ünnepi állománygyűlést követően nyílt meg az alakulat felújított Csapattörténeti Múzeuma.

1596013842

Szöveg és fotó: Löbl Eszter


* * *



Székesfehérvár

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állománygyűlésén felolvasták dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a honvédelem napja alkalmából írt köszöntőlevelét.

Benda László ezredes, az alakulat parancsnoka ünnepi beszédében megköszönte az állomány kitartó  munkáját, amellyel nap mint nap hozzájárulnak mind az alakulat, mind pedig a Magyar Honvédség hírnevének öregbítéséhez. Az ezredes kiemelte: a Magyar Honvédség hősei azok a katonák, akik akár az élvonalban − a határ mellett vagy külföldi missziókban, − akár a háttérből végzik munkájukat kitartó szorgalommal.

Az állománygyűlésen elismeréseket is átadtak.

1596013843

Szöveg és fotó: Vizinger Diána hadnagy


* * *



Szentendre

1849. május 21-én véget ért Budavár ostroma, a Görgey Artúr vezette honvédsereg ezen a napon foglalta vissza az ország fővárosát. A jeles eseményre emlékezve május 20-án, a magyar honvédelem napja alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. A rendezvényen az alakulatnak ajándékoztak egy Görgey Artúr által használt kanalat.

Az állománygyűlésen dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum  parancsnokának tudományos helyettese mondott köszöntőt. Hangsúlyozta: „1849. május 21-e a magyar hadtörténelem egyik kiemelkedő pillanata, hiszen 1541 óta először az ország hadserege a saját erejéből foglalta vissza az ellenség által megszállt fővárost, és tűzte ki a háromszínű magyar lobogót a budai vár bástyáira." Hozzátette: amikor erről a napról beszélünk, nemcsak a honvédekről, nemcsak a tisztekről, nemcsak a vezérekről kell megemlékeznünk, hanem Görgey Artúrról is, aki a hadsereg parancsnoka volt.

1596013843

Hermann Róbert kiemelte: ezen a napon meg kell emlékeznünk az egyszerű közhonvédekről is, kiváltképpen Püspöky Gráciánról, a zászlótartóról, aki 1849. május 21-én elsőként jutott fel zászlóstól a Fehérvári rondellára, és bontotta ki ott a trikolórt. Görgey Artúr a szemközti Svábhegyen található magyar főhadiszállásról figyelte az eseményeket, és amikor meglátta a kitűzött zászlót, így kiáltott: „Ott lobog a trikolór, éljen a honvéd!"

Az állománygyűlésen Gullner Gyula átadta Bozó Tibor dandártábornoknak Görgey Artúr személyi hagyatékát: egy monogrammal ellátott evőkanalat. Az alakulat parancsnoka köszönetét fejezte ki, majd elmondta, hogy ez a kanál egy különleges relikvia, amely a csapatzászló mellett fog helyet kapni.

A rendezvény végén az alakulótéren megkoszorúzták Görgey Artúr szobrát.

1596013843


Szöveg: Takács Vivien
Fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy


* * *



Várpalota

„Várpalota köszönti katonáit" − ez a felirat fogadta az MH Bakony Harckiképző Központ állományát a Thury-vár udvarán a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepségen. A rendezvényen Katona Csaba alpolgármester köszöntötte az alakulat katonáit. Beszédében méltatta azt a munkát és helytállást, amit a várpalotai alakulat katonái, illetve a Magyar Honvédség egésze tesz a haza védelmében.

Az ünnepségen Oszlánszki Béla alezredes, a központ megbízott parancsnoka elismeréseket adott át, majd ünnepélyes keretek között nyitották meg a „Katonaélet pillanatképei a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központnál" című kiállítást. A tárlat május 27-ig tekinthető meg a Thury-vár Thury-termében.

1596013843

Szöveg és fotó: Schäffer Mónika hadnagy


* * *



Balatonakarattya

„Immár 24 esztendeje, 1992 óta május 21. a magyar honvédelem napja. E napon Buda várának 1849. évi dicsőséges visszafoglalására emlékezünk, amely amellett, hogy a magyar főváros önerőből történt visszafoglalásának egyedüli történelmi példája, a Magyar Honvédség születéséhez, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc időszakához, tehát modern korunk és a magyar polgári nemzet és állam kezdeteihez kapcsolódó esemény is egyben" – hangsúlyozta az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) ünnepi állománygyűlésén Mészáros Kálmán, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szaktörténésze.

Megemlékező beszédében kitért Buda visszavívásának jelentőségére és felelevenített más magyar hadtörténelmi eseményeket is, melyek szintén május 21-hez köthetők.

Az ünnepi beszéd után Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka köszönte meg az állomány munkáját. Az elismerések átadása után Kassai Katalin és Kovács Róbert előadóművészek versekkel, novellákkal és operettdallamokkal varázsolták el a közönséget. A május 19-én, csütörtökön délelőtt megrendezett ünnepségen részt vettek az alakulattal együttműködésben álló társszervek és települések képviselői is.

1596013844

Szöveg és fotó: Singer Éva hadnagy