Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 12. 7:12

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél is rendeztek megemlékezéseket. Összeállításunkban az e rendezvényekről készített tudósításokat gyűjtöttük egy csokorba. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Debrecen. A hagyományokhoz híven katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót március 15-e alkalmából a debreceni Bem téren. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezve a városi rendezvények résztvevője volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium is.

A nemzeti lobogó felvonását követően az emlékezők a Petőfi szoborhoz vonultak, ahol Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Nagy Zoltán alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka helyezett el koszorút. Az ünneplők a Debrecen Helyőrségi Zenekar vezetésével indultak a Kossuth térre, ahol emlékműsorral és a Kossuth szobor megkoszorúzásával folytatódtak az események. A pártok, a civil szervezetek valamint a társ fegyveres szervezetek mellett a Bocskai-dandár részéről Takács Attila dandártábornok és Nagy Zoltán alezredes rótta le kegyeletét a hősök emléke előtt.

A megemlékezés a Honvédtemetőben ért véget, ahol Takács Attila dandártábornok, parancsnok mondott ünnepi beszédet. „Nemzet, hazaszeretet és honvédelem 1848. március 15-én indult példája ma is kötelez, a katonák készen állnak a haza és a nemzeti értékek védelmére" – hangsúlyozta az ünnep jelentőségét a dandártábornok.

Az esemény zárásaként a meghívott vendégek koszorút helyeztek el a „Haldokló oroszlán" szobránál.

1596010227

Szöveg: Takács-Tóth Andrea

Kép: Szalka Miklós őrvezető


* * *

Hódmezővásárhely. A csapatzászló fogadása után Bátor Ferenc alezredes Művelet támogató műszaki zászlóalj parancsnoka mondott beszédet, melyben hangsúlyozta: „168 éve kezdődtek azok, a magyarság számára fontos történelmi események, melyekkel a magyar nemzet jelentős lépést tett a függetlenség elnyerése, a feudális társadalmi rend felszámolása felé. 1848. március 15. nemzeti színt teremtett. A pirosat, a fehéret, a zöldet. Azt, ami számunkra azóta is a magyarságot jelképezi. A piros az erő, a fehér a hűség, a zöld a remény. Erő-hűség-remény: ezt választotta a magyarság saját eszményének."

A beszédet követően a hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 4. évfolyamos tanulóinak ünnepi műsora idézte meg az 1848. március 15-ei legfontosabb eseményeket, helyszíneket és a forradalom jeles alakjait. A magával ragadó produkciót magyar néptánc elemekkel is színesítették.

Ezt követően Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elismeréseket adott át. Beszédében kiemelte: „A forradalom napjaiban kialakult összefogás, a szabadságharc hónapjaiban megszülető nemzeti egység ma is fáklyaként mutatja az utat és minden március 15-e emlékeztet rá bennünket, hogy a nemzet megmaradása, felemelkedése csak széles összefogással, közös akarattal válhat valóra! A haza kevesebbet követel tőlünk, mint Petőfiéktől 1848-ban, de mégis a kitartást, az összefogást és a becsületességet kéri! Ez a fogalomhármas jelenti március 15-e legfontosabb üzeneteit."

1596010227

Szöveg és kép: Horváth Gábor hadnagy


* * *



MH Altiszti Akadémia

Ünnepi állománygyűlésen tisztelgett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt az MH Altiszti Akadémia állománya. A megemlékezésen a Szentendrei Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Kun Csaba mondott beszédet. Szólt az új Magyarország megalakításáról, a sajtó és véleményszabadság megteremtéséről. Méltatta az új magyar honvédsereg létrehozását és felidézte az 1848 márciusi eseményeket.

Az állománygyűlés végén elismeréseket adtak át, majd az alakulat zenekara ünnepi műsorral idézte fel a forradalom korát.

1596010227

Szöveg és kép: MH Altiszti Akadémia


* * *



MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Ünnepi állománygyűlés, zenés alaki bemutató és a díszszázad felvonulása a győri belvárosban. A hagyományoknak megfelelően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái belső ünnepségen, valamint városi rendezvényeken emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra.

Március 11-én, pénteken az alakulat művelődési otthonában rendezett ünnepi állománygyűlésen Tóth Norbert alezredes, a 2. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka idézte fel a március 15-ei történelmi pillanatokat. „Emlékeznünk kell a forradalom és szabadságharc fájdalmasan tragikus tanulságára: egyedül, szövetségesek nélkül egyetlen nép, annak akár legkiválóbb nemzedéke sem képes elérni céljait. Ez a történelmi tanulság összhangban van napjaink biztonságpolitikai alapelveivel, amikor kinyilvánítjuk: Magyarország katonai védelme két alappilléren nyugszik, a nemzeti önerőn és a szövetségi együttműködésen. Ma a magyar társadalom jól ismeri és elismeri a Magyar Honvédséget. Elismeri, hogy soraiban magasan képzett, elhivatott, nemzetközi elismerést kivívott katonák szolgálnak" – mondta.

1596010227

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott. Elöljáró parancsnokai javaslatára, beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül Magyarország honvédelmi minisztere a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát adományozta Farkas László századosnak, a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát Pogonyi József őrnagynak. A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül, nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Magyarország honvédelmi minisztere az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel II. fokozatát (20 év után) adományozta az ezred állományából három főnek, III. fokozatát (10 év után) öt katona kapta meg. „Honvédségért oklevelet" (10 év után) két közalkalmazott vehetett át. Az alakulat parancsnoka az ezrednél végzett tevékenysége elismeréseként, 50. születésnapja alkalmából csapatérmét adományozott aranyozott kivitelben Orbán Miklós őrnagynak és Pogonyi József őrnagynak.

Az ezred – ahogy minden évben, így idén is – részt a megyei jogú városi önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Március 15-én Győrben és Szombathelyen tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt az alakulat katonái.

A győri rendezvényen az ezred alegysége zenés fegyveres alaki bemutatóval szórakoztatta a megemlékezésre kilátogatókat, majd a díszszázad fogadta Borkai Zsoltot, a város polgármesterét és Kovács Ferenc ezredest, az alakulat parancsnokát.
A rendezvény végén – amelyen Borkai Zsolt mondott ünnepi beszédet – a tatai helyőrségi zenekar által kísért díszalegység felvonulását tekinthették meg az ünnepségre kilátogatók.

1596010228

A szombathelyi önkormányzat által szervezett rendezvény a Petőfi-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd a Március 15. téren a győri ezred díszszakasza fogadta az elöljárót, és katonai tiszteletadás mellett felvonták az országzászlót. A vasi megyeszékhelyen – ahol dr. Puskás Tivadar polgármester mondott ünnepi beszédet – az ezred nevében Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese tisztelgett a márciusi ifjak, valamint a forradalom és szabadságharc emléke előtt.

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados
Kép: Cseszreginé Csekei Judit százados és Ujvári Zoltán zászlós


* * *



Székesfehérvár

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alárendeltségében működő székesfehérvári Helyőrség-történeti Emlékgyűjteménynél több általános iskolás és óvodáscsoport tartott megemlékezést március 15-e alkalmából.

A huszárjelmezek elkészítését követően, a gyermekek „eljátszották" a szabadságharcot; ki gyalogosan, ki lóháton; mindenki a tisztségének megfelelő felszereléssel indult a csatába. A kapitány, a zászlóvivő, a trombitás és a kisdobos vezették előre a bátor honvédeket.
A programok zárásaként A kis dobos című diafilmet tekinthették meg a gyerekek.

A székesfehérvári alakulat számára fontos, hogy a gyerekek már óvodáskorban megismerkedjenek a történelmünkkel, illetve a honvédséggel. Természetesen a 43-as ezred rendszeres vendége a városban és környékén működő  középiskoláknak is, illetve – az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal együttműködve – a  munkaügyi központokban is tartanak előadásokat az érdeklődőknek.

1596010228

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Kép: Páliné Perendi Ildikó


* * *



Kaposvár

A Noszlopy Gáspár nevét viselő kaposvári középiskolában ünnepelte az 1848-49-évi forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (HKNYP) kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központja (4.TÉK) március 11-én, pénteken. Az eseménynek különös hangsúlyt adott, hogy a szabadságharcos nevét viselő intézmény részére a szintén Noszlopy Gáspárról elnevezett Honvéd Nyugállományúak Klubja zászlót adományozott.

A rendezvény elején megkoszorúzták az intézmény névadójának mellszobrát, majd Mészáros Károly százados, a 4. TÉK érdekvédelmi részlegvezetője emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mai napig tartó hatásáról és a zászló katonai vonatkozásáról, jelentéséről. „A jelenlegi Magyar Honvédség számára a csapatzászló a hazához, a nemzethez, annak történelméhez, az eskühöz és a csapathoz való kitartó hűség, valamint a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe. Ezért is külön öröm számomra, amikor egy zászlóadományozás résztvevője lehetek, hiszen a Noszlopy Gáspár nevét viselő Honvéd Nyugállományúak Klubja a Noszlopy Gáspár nevét viselő középiskola számára adományoz zászlót" – mondta.

Pető László nyugállományú alezredes, a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke adta át a csapatzászlót Trembeczki Csabának, a Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola tagintézménye vezetőjének.

„Jelképezze ez a csapatzászló a több mint száz éve alapított középiskola korábbi, jelenlegi és jövőbeli pedagógusainak és diákjainak egységét annak a nemes célnak érdekében, hogy az iskolából kikerülő diákok a haza és a társadalom értékes és hasznos állampolgáraiként megállják helyüket a továbbtanulásban,  a munkában és a családban.
Pedagógiai, illetve tanulmányi munkájuk során álljon mindannyiuk előtt példaként Noszlopy Gáspár 1848/49-es somogyi szabadságharcos hősiessége és a nemes célok érdekében vállalt önfeláldozó hazaszeretete" −
olvasható az adományozó oklevélben.

1596010228

Szöveg: M. K.
Kép: Koncsek Barna főtörzsőrmester




* * *



Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

Az ország egyetlen honvéd középiskolájában március 11-én, pénteken rendeztek állománygyűlést, emlékezve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kirobbanására. Berkecz Gábor, az iskola igazgatója ünnepi beszédében felidézte a forradalom és szabadságharc eseményeit. Elmondta, hogy a hazaszerető emberek hősiessége és bátorsága nélkül nem győzhetett volna a forradalom 1848. március 15-én. A márciusi ifjak és a szabadságharc katonái olyan erkölcsi tisztaságról és hősiességről tettek tanúbizonyságot, mely mindenkinek, de különösen az ország egyetlen honvéd középiskolájának növendékei számára követendő példa.

Az állománygyűlést elismerések átadása és ünnepi műsor zárta.

1596010228


Szöveg és fotó: Honvéd középiskola


* * *



MH Összhaderőnemi Parancsnokság

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésére meghívták a helyi önkormányzatok, a társ fegyveres szervek, az egyházak, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek vezetőit is. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke, dr. Petrin László, a Fejér megyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint dr. Kovács Zoltán a Fejér megyei Önkormányzat jegyzője. Ünnepi beszédet mondott dr. Kemény Krisztián, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze, majd Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka adott át elismeréseket.

1596010229

Szöveg és kép: Czompóné Deli Zita törzszászlós

* * *




Veszprém

„Március 15-e a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepe. Az 1848-49-ben történtek alapvetően befolyásolták és befolyásolják a nemzet gondolkodását. Fontos ugyanakkor feltennünk a kérdést, hogy mit is jelent számunkra a szabadság, melyet elődeink életük árán vívtak ki, és hagytak örökül számunkra. Semmiképp sem azt, hogy szabadon választhatunk a televíziós csatornák vagy a boltban a különféle árucikkek között. Noha a mindennapokban legtöbbször feledésbe merül, de a szabadság felelősséget ró ránk. Továbbá nem csupán a múlt, de a jelen hőseire is gondolnunk kell, azokra, akik ünnepnapokon is a határaink mentén, a legjobb tudásuk szerint teljesítenek szolgálatot" – hangsúlyozta a Veszprémben települt katonai szervezetek – nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából megrendezett – közös ünnepi állománygyűlésén Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Irodájának parancsnoka.

Az állománygyűlésen Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred, és Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka elismeréseket adtak át.

1596010229

Szöveg és kép: Kálmánfi Gábor


* * *



MH Légijármű Javítóüzem

Ünnepélyes állománygyűlésen tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzem munkatársai március 11-én, pénteken. Kollégáit Bozóki János ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd Szabó János főtörzszászlós idézte fel a forradalom és szabadságharc eseményeit.
A megemlékezés zárásaként az üzemnél több évtizede dolgozók munkáját külön is megköszönték.

Dr.Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül, nemzeti ünnepünk alkalmából az „Altiszti-legénységi Szolgálati Jel" II. fokozatát adományozta 20 év után Dancsházi Rudolf főtörzsőrmesternek. „Honvédségért" oklevelet adományozott 20 év után Gudricza László közalkalmazottnak, 10 év után Kasza-Tóth Ferenc közalkalmazottnak. Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka pedig Miklósi István József őrnagy munkáját oklevéllel köszönte meg.

1596010229

Szöveg és kép: Galambos Sándor


* * *


MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

A parancsnokság Dózsa György úti objektumában március 11-én, pénteken megtartott ünnepi állománygyűlésen Ifju Tímea főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje ünnepi beszédében a szabadság eszményéről szólt.
„Szeretjük március 15-ét, mert egyet jelent nekünk a szabadsággal. Szeretjük, mert számunkra vonzó normákat teremtett. Szeretjük március 15-ét, mert jogokat, méltóságot és szabadságot adott. Az országnak függetlenséget, a népnek felelős kormányt, közteherviselést és sajtószabadságot. Szeretjük március 15-ét, mert nemzeti színt teremtett. A pirosat, a fehéret és a zöldet. Azt, ami számunkra azóta is a magyarságot jelképezi. Akkor még tudták, hogy a színek mit jelentenek: a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt. Erő – hűség − remény: ezt választotta a magyarság saját eszményének" – mondta.

Az ünnepi rendezvény elismerések átadásával folytatódott, aminek végén Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka gratulált a díjazottaknak, valamint megköszönte minden dolgozó eddigi munkáját. 

1596010229

Szöveg és kép: Bencsik Mónika tartalékos hadnagy

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A március 11-én megrendezett ünnepi állománygyűlésen Benda László ezredes, az alakulat parancsnoka mondott köszöntőt, aki ezt követően elismeréseket adott át. Horváth József őrnagy, a Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkésze beszédében sorra vette a magyar történelem hősi katonáit, kiemelten az 1848-49-es szabadságharcban harcolókat.

Az ezred katonái idén sem csak az ünnepi állománygyűlésen, hanem a városi és a megyei rendezvényeken is megemlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseiről – díszelgési és koszorúzási feladatokat látnak el. A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar is számos megemlékezésen vesz részt az elkövetkező napokban.

1596010229

Szöveg és kép: Vizinger Diána hadnagy


* * *



MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

A Petőfi-laktanyában március 10-én, csütörtökön megtartott állománygyűlésen Forgács László százados, az alakulat szállítózászlóaljának századparancsnoka ünnepi beszédében kiemelte: „168 éve a magyar történelem egyik legdicsőségesebb és legszebb fejezete íródott. A történelmi dátumok minden korban attól jelentősek, hogy üzenetük van az emlékezőkhöz. Március 15-e éppen ezért – ma is – több az események felidézésénél; sorsfordító esemény, amely 168 év távlatában is eszményt és példaképet mutat a kései kornak." Hozzátette: a szabadságharc kirobbanásának hírére a Magyarországtól távol állomásozó ezredek magyar katonái közül jelentős számban szöktek haza, hogy beálljanak a seregbe. S bár a túlerő legyőzte a forradalom hadseregét; a harc és a sok áldozat nem volt hiábavaló, mivel a forradalom vívmányait teljes mértékben már nem lehetett megszüntetni.
„Ünnepeljük a hősöket, akik vérüket adták a hazáért és a nemzetért. Neveikből és tetteikből merítsünk erőt, kitartást a mindennapi munkánkhoz, ők erősítik a hitünket, nemzeti önbecsülésünket és a hazaszeretetünket" – mondta.

A rendezvény végén Baráth Ernő ezredes, a dandár megbízott parancsnoka, valamint Mergancz Sándor dandártábornok, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka elismeréseket adott át.
Az állománygyűlés a Honvéd Férfikar előadásával zárult. 

1596010230

Szöveg: Regős Teréz
Fotó: Horniák Dóra


* * *



MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

A szentesi alakulatnál megtartott ünnepi megemlékezést megtisztelte jelenlétével Szirbik Imre, a város polgármestere és Cseri Gábor, Csongrád alpolgármestere.

Az ünnepi állománygyűlésen Szűcs Ildikó, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója előadásában érdekes, tanulságos történeteket elevenített fel a kor kiemelkedő női szereplőiről, akik férjeik mögött álltak vagy saját tetteik révén váltak meghatározó egyéniséggé.

A rendezvényt színesítette a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákjainak előadása, melyben felelevenítették a kor eseményeit.

Az állománygyűlés végén Varga István alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese elismeréseket adott át.

1596010230


Szöveg és kép: Csordásné Nehéz Zsuzsanna főhadnagy


* * *



MH Anyagellátó Raktárbázis

Az MH Anyagellátó Raktárbázis nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett állománygyűlésén Horváth Péter hadnagy, az alakulat tisztje ünnepi beszédében kiemelte: „Ha erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk 1848 örökségéhez. Ebben segít minket minden évben újra meg újra a megemlékezés a szabadságharcról, március 15-éről és a hősökről. Ez ad értelmet az ünnepségeknek, a koszorúzásoknak, a közös elmélkedésnek."

Az ünnepi beszédet követően Nagy Attila ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át.

1596010230

Szöveg: Szabó Beáta

Kép: Háda István százados


* * *



MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ

A központ állománya március 11-én, pénteken ünnepi állománygyűlésen tisztelgett a 168 évvel ezelőtti  események emléke előtt. „A hazájukért meghalni is kész márciusi ifjak hozzájárultak a modern és egységes Európa alapjainak megteremtéséhez. A mai napon emlékezzünk rájuk és azokra a katonatársakra, akik a családtól távol teljesítenek szolgálatot akár belföldön, akár külföldön, mindennap nemzetközi elismerést vívnak ki Magyarország számára, s bebizonyítják, hogy méltó folytatói az évszázados katonahagyományoknak, méltó örökösei a ’48-as honvédeknek"
– mondta ünnepi beszédében Elek Richárd százados.

Az állománygyűlés végén Szilágyi Csaba ezredes, központparancsnok elismeréseket adott át.

1596010231

Szöveg: Zsigmond Réka

Kép: Balogh Norbert főtörzsőrmester

* * *

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar

Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a kar dékánja ünnepi beszédében kifejtette: Magyarország történelme tele van dátumokkal és szebbnél szebb pillanatokkal, ám 1848. március 15-e külön figyelmet érdemel, hiszen akkor az ország fiataljai döntöttek úgy, hogy másként kívánnak élni, más politikai rendszerben, és máshogy kívánják értelmezni a magyar−osztrák kapcsolatokat. Ekkor született meg a Magyar Honvédség is, katonáink pedig már Pákozdnál tanúbizonyságot tehettek hazaszeretetükről.

Prof. dr. Csikány Tamás ezredes a történelmi események összefoglalása után úgy kommentálta a történteket, hogy bár az 1848-as szabadságharcot végül leverték, az akkor megindult folyamatokat már nem lehetett visszafordítani. Az akkori fiataloknak köszönhetően született meg a magyar demokrácia, s cselekvéseik hatása máig érezhető.

A megemlékezés után elismerő oklevelet kapott dr. habil. Ványa László ezredes, dr. habil. Szelei Ildikó alezredes; emlékplakettet kapott prof. dr. Haig Zsolt ezredes; emlékpajzsot vehetett át dr. Varga Béla Lajos alezredes; emlékéremmel jutalmazták dr. Lakatos Péter, dr. Fregán Beatrix és Stummer Judit munkáját; őrnaggyá léptették elő Németh Tamást; illetve a katonai vizsgaközpont vezetőjévé nevezték ki Kiss Csabát.

1596010231

Szöveg és kép: uni-nke.hu


* * *



MH 25. Klapka György Lövészdandár

A forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendeztek ünnepélyes dandársorakozót március 11-én, pénteken, a tatai dandár laktanyájában. Horváth Gábor dandártábornok, a alakulat parancsnoka beszédében megemlítette, hogy a forradalom során, a pesti márciusi ifjak által kiharcolt nemzeti vívmányok a mai magyar nemzedék számára is követendő példák.

1596010231

Szöveg és kép: MH 25. KGYLDD