Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is ünnepeltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. augusztus 17. 8:31

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról. Összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (Folyamatosan frissítve!)

Szentendre

Államalapító Szent István királyunk és az új kenyér ünnepe alkalmából tartott közös állománygyűlést az MH Altiszti Akadémia és az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ a szentendrei Görgey Artúr laktanya színháztermében.

1599207157

A csapatzászlók és az elöljáró fogadását követően Nánai László alezredes, az MH Altiszti Akadémia protestáns lelkésze mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: a kenyér őseink számára szent dolog volt, hiszen a mindennapi kenyér az isteni gondviselésből és emberi erőfeszítésből közösen megújuló élet jelképe.

„Áldásodat kérjük erre a kenyérre, életünk szimbólumára, hogy akik ebből esznek, azoknak testi és lelki értelemben is javára váljon. Add, hogy tudjuk még nyitott szívvel és szemmel, hálaadással fogadni a mindennapi kenyerünket…"- mondta a kenyéráldás során a lelkész.

Az ünnepi állománygyűlésen elismeréseket is átadtak.

1599207158

Szöveg és fotó: Kapás Viktor István hadnagy

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

1599207158

Ünnepi dandársorakozó keretében emlékeztek meg a magyar állam megalapításáról és I. (Szent) István királyról az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, augusztus 16-án, a tatai laktanyában. A Himnusz közös eléneklése után elismerésekről, kinevezésekről és előléptetésekről szóló, Magyarország honvédelmi minisztere, a Magyar Honvédség parancsnoka, az MHP személyzeti csoportfőnöke és az MH 25. Klapka György Lövészdandár dandárparancsnoka által aláírt parancsok és határozatok ismertetése következett. Az elismeréseket Lőrincz Gábor ezredes, a dandár parancsnoka adta át.

1599207158

A rendezvényen az ünnepi beszédet – hagyományteremtő céllal – a tatai dandár egyik fiatal tisztje mondta. Némedi Tamás főhadnagy, az 1. Lövészzászlóalj hadműveleti tisztje az augusztus 20-i ünnepnap történetéről és a szent istváni örökségről osztotta meg gondolatait. Beszédében főhadnagy kiemelte, „a színes programok, a tűzijáték, a légiparádé csak a felszín, az ünnep lényege ennél sokkal mélyebb és több. Augusztus 20. olyan ünnep, amikor mindenkinek legalább egy pillanatra eszébe kell idéznie, hogy a magyar állam több, mint ezer éve fennáll, minden háború és támadás ellenére is. Hogy a magyarság Európa szívében, békében és szabadon él, de ezt nem ajándékba kaptuk, hanem meg kellett harcolni érte. Hogy magyarok milliói védelmezték a szent Istváni örökséget századokon át, életüket és vérüket áldozva a magyar honért. Nekünk, katonáknak pedig eszünkbe kell idézni, hogy mi mindannyian ugyanerre tettünk esküt; hogy Magyarországot híven szolgáljuk, függetlenségét életünk árán is megvédjük".

Az ünnepélyes dandársorakozó díszmenettel zárult.

1599207158

Szöveg és fotó: Földházi Enikő százados

* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

Augusztus 20. alkalmából szervezett állománygyűlést az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) Debrecenben; a 2017 októberében megalakult szervezet először gyűlt össze egy nemzeti ünnepen.

Az ünnepi beszédet követően Polyák András ezredes, az alakulat parancsnoka elismerő okleveleket adott át a katonai szervezet kiemelkedő munkát végzett tagjainak, és köszönetét fejezte ki az ezred teljes személyi állományának az elmúlt közel egy évben végzett munkájukért.

Az állománygyűlés Besenyi Anna önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester szavalatával zárult.

1599207159

Szöveg és fotó: MH 2. TVE

* * *

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Az alakulatnál megtartott ünnepi állománygyűlésen Szilágyi Zsolt ezredes, parancsnok köszöntötte a katonákat és a munkatársakat az Irinyi Laktanyában. Hargitai Ádám hadnagy az államalapítás kapcsán Szent István örökségéről beszélt. „Emlékezzünk arra, hogy Szent István új útra vezette az országot, és emlékezzünk arra is, hogy mennyi erőt, küzdelmet és áldozatot követelt mind tőle, mind az itt élőktől ez a döntés. És ne felejtsük el azt sem, hogy egy ember élete is kevés volt ahhoz, hogy az új rend szilárd legyen és erős. Szent István életénél talán az egyik legfontosabb üzenete éppen az, hogy nem csak az a fontos, hogy milyen utat választunk, hanem az is, hogy mit viszünk az útra" – mondta.

1599207159

A rendezvényen kihirdették, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát adományozta Szilágyi Zsolt ezredesnek a Magyar Honvédségnél hivatásos állományban eltöltött 30 év elismeréséül.

Az alakulat parancsnoka a Tiszti Szolgálati Jel III. fokozatát adományozta Horváth András századosnak,  elismerésül a szerződéses, illetve hivatásos állományban eltöltött 10 éve után. Az Altiszti- Legénységi Szolgálati Jel II. fokozatát adta át Nagy Norbert Antal Zászlósnak és III. fokozatát adományozta Molnár Máté főtörzsőrmesternek, Schunder Rudolf őrmesternek, Tomán Csaba őrmesternek, Gyurik Barnabás szakaszvezetőnek, Gyüre Zsolt szakaszvezetőnek, valamint Kára Viktória szakaszvezetőnek elismerésül a szerződéses, illetve hivatásos állományban eltöltött szolgálatuk miatt. Augusztus 20-i hatállyal főhadnagyi rendfokozatba léptette elő Bodnár István, Kiss Levente Ferenc és Cserti-Csapó Balázs hadnagyot.

1599207159

Az augusztus 13-án történt autópálya-baleset sérültjének ellátása során tanúsított helytállásért elismerő oklevélben részesült Besenyei István százados és Pál Gábor szakaszvezető. Szilágyi Zsolt ezredes a beosztásában végzett szakmai munkájának elismeréséül emléktárgyat adományozott Mészáros Zoltán zászlósnak.

1599207159

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy
Fotó: Katona Gabriella

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Szent István király emléke előtt tisztelegtek augusztus 16-án a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái az államalapítás ünnepének alkalmából megtartott állománygyűlésen. A csapatzászló és az elöljáró fogadását követően Farkas László Róbert, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója méltatta ünnepi beszédében az államalapítás jelentőségét.

1599207160

Hangsúlyozta: „Szent István neve forrt össze a legszorosabban a magyarsággal és egyszersmind a magyarok európaiságával. Az ő nevének szinonimája a szentkirály, ő volt falvak százaiban a templomcím, a település névadója. Ő az örök hivatkozási alap, minden cselekedet viszonyítási pontja, ő a Nagy Kezdet, az országalkotó, az államszervező. Ő a valaha élt legnagyobb magyar államférfiú."

A beszédet követően Fehér Csaba tábori lelkész ünnepélyesen megáldotta, Seres József alezredes ezredparancsnok-helyettes pedig megszegte a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret. Az ünnepség elismerések átadásával és előléptetésekkel folytatódott.

1599207160

Szöveg: Farkas Anita hadnagy
Fotó: Janó Miklós őrmester

* * *

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg az államalapításról az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya. A kaposvári alakulat ünnepségén Hessl Éva honvédelmi alkalmazott mondott beszédet, majd elismeréseket és jutalmakat adtak át.

1599207160

A programsorozat augusztus 20-án folytatódik majd a kaposvári Kossuth téren, délelőtt ünnepélyes zászlófelvonással és koszorúzással. Délután a Városligetben honvédelmi családi nap várja az érdeklődőket, melynek programjai közt szerepel többek közt a Kaposvári Helyőrségi Zenekar dupla műsora. A programon a logisztikai ezred egy alakulatot bemutató, népszerűsítő sátorral is megjelenik, illetve egy technikai eszköz bemutatóval szórakoztatja az érdeklődőket.

1599207160

Szöveg és fotó: Löbl Eszter hadnagy

* * *

Veszprémben települt katonai szervezetek

Nemzeti ünnepünk alkalmából – a hagyományoknak megfelelően – idén is közös ünnepi állománygyűlést tartottak a Veszprémbe települt katonai szervezetek. Fajd Bence hadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ katonája, ünnepi beszédében megemlékezett Szent István vitathatatlan jelentőségű életművéről, amelynek eredményeként létrejött a magyar államiság.

1599207161

A beszédet követően Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred ezredparancsnoka és Berec Zoltán ezredes, a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka elismeréseket adtak át.

Ezután Szabó György alezredes, protestáns tábori lelkész megáldotta az új kenyeret, melyet követően a rendezvényt Hatás Andrea és Dominek Anna színművésznők ünnepi műsora zárta.

1599207161

Szöveg és fotó: Szedmák Péter hadnagy

* * *

MH Béketámogató Kiképző Központ

1599207161

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg idén is az államalapítás ünnepéről az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) személyi állománya Szolnokon. Az augusztus 16-i rendezvény elején felcsendült a Himnusz, majd Rédei Róbert alezredes, megbízott központparancsnok mondott ünnepi beszédet. Az állománygyűlés végén elismeréseket és előléptetéseket adtak át.

1599207162

Szöveg és fotó: MH BTKK

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és MH Katonai Rendészeti Központ

Állami ünnepünk alkalmából, augusztus 14-én az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) és az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) közös ünnepi állománygyűlést tartott a budapesti Petőfi Sándor laktanyában.

1599207162

A rendezvényen Rikkers Attila zászlós, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység megbízott vezénylő zászlósa történelmi áttekintést tett, illetve ismertette a szentek ünnepeinek tiszteletéről szóló határozatot is. A rendezvény zenei hátterét Baczkó István őrnagy vezényletével a Budapest Helyőrségi Zenekar biztosította.

1599207162

Az ünnepi állománygyűlés parancsok ismertetésével és elismerések átadásával zárult, melynek végén az MH KRK katonái – szolgálati kutyáikkal együtt -, kiemelkedő munkájuk elismeréséül az MH KRK logóval ellátott pajzsot vehettek át.

1599207162

Szöveg és fotó: Kun-Orosz Adrienn

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép államalapító Szent Istvánhoz, az első magyar királyhoz köti – hangzott el a székesfehérvári MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred augusztus 15-én megtartott állománygyűlésén.

1599207163

Motkó Dávid hadnagy, a Logisztikai Zászlóalj tisztje, ünnepi beszédében kiemelte: „Mi, a Magyar Honvédség katonái eskünkhöz híven máig teljesítjük kötelezettségünket és küldetésünket: a haza védelmét. Annak a hazának, melynek „alapkövét" Szent István király helyezte le."

Az ünnepi beszédet megelőzően Koronczai Tibor alezredes, a katonai szervezet parancsnokhelyettese kinevezéseket, elismeréseket adott át és megköszönte az ezred 2019. első félévében tanúsított áldozatos munkáját.

1599207163

A nemzeti ünnep alkalmából az ezred idén is részt vesz Székesfehérvár Megyei Jogú Város ünnepi rendezvényein. Augusztus 16-án a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar is hozzájárult a Királyi Napok keretében megrendezett VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál sikeréhez.

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Révész Csaba ha

* * *

MH Bakony Harckiképző Központ

„A magyar államalapítás ünnepe egyaránt alkalmas a múltra való emlékezésre és a jövőbetekintésre. Milyen magyar államot teremtettek elődeink, és ezredév után mi, mai magyarok, milyen államot szeretnénk magunknak és gyermekeinknek?" – fogalmazott az MH Bakony Harckiképző Központnál (MH BHK) megtartott ünnepi állománygyűlésen Czigler Zalán alezredes.

1599207163

Az eseményen Kun-Thurzó Ágnes előadásában dal csendült fel a rendezvényen, majd Dr. Nagy Szintia Mirtill hadnagy szavalatát hallgatta meg az emlékező közönség. Az ünnepi program keretein belül elismerések átadására is sor került, illetve nyugdíjba vonuló kollegáknak Vokla János ezredes, központparancsnok nevében ajándéktárgyakat nyújtott át Czigler Zalán alezredes.

1599207164

Az ünnepi rendezvény zárásaként Szabó György alezredes, református tábori lelkész szentelte meg az új kenyeret és mondott asztali áldást.

1599207164

Szöveg és fotó: MH BHK

* * *

MH Egészségügyi Központ

Budapesten, az MH Egészségügyi Központban augusztus 15-én megtartott ünnepi állománygyűlésen elhangzott: államalapító Szent István ünnepe egészen a 11. századig nyúlik vissza. I. (Szent) László király közbenjárására 1083. augusztus 20-án, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emelték I. István király ereklyéit a székesfehérvári bazilikában, amely egyenértékű volt a szentté avatással. A történelem változásával folyamatosan alakult és formálódott az ünnep, melynek egyre kiemelkedőbb részévé vált a katonaság.

1599207164

Az állománygyűlésen Dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja beszédében felhívta a figyelmet az államalapítás fontosságára, ami megalapozta a magyarság stabilitását.

1599207164

A megemlékezést követően az ünnepi elismeréseket az MH Egészségügyi Központ parancsnoka nevében Csókos Gábor ezredes, az intézmény törzsfőnöke adta át. A rendezvény Magyar Örökség és Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes előadásával zárult.

1599207164

Szöveg: honvedkorhaz.hu
Fotó: Tóth László