Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alapkiképzés első számonkérése

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados |  2018. november 13. 12:06

Az egészségügyi és fizikai alkalmassági vizsgálat után októberben kezdődött egy századnyi újonc katona alapfelkészítése Szentesen, így már az ötödik heténél, azaz az első ciklus végén tart a felkészítés az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1599195922
A katonák a tizenegy hetes kiképzés alatt megismerik a katonai szolgálat normáit, az általános katonai ismereteket, valamint a fegyveres harc alapfeladatait. Mindemellett fejlesztik fizikai állóképességüket, mellyel a kiképzők felkészítik őket a szakalapozó és szakkiképzések végrehajtására.

1599195922
A kiképzés első, öt hetes ciklusában fegyelemre és a katonai szabályok megismerésére, megértésére irányuló, alapozó elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó és a testi, valamint a fizikai képességeket személyre szabottan fejlesztő képzés folyt. A ciklus végi számonkérésen a katonák először írásbeli vizsgát tettek szabályzatismeretből, állampolgári és honvédelmi ismeretekből, jogi ismeretekből, általános harcászati- és lőelméletből, valamint műszaki, vegyivédelmi, egészségügyi, térképészeti és nem háborús műveletből.

1599195922
A vizsga második felében az alaki fogások végrehajtását mutatták be rajkötelékben. Ennek része volt a fordulatok álló helyben; a kilépés az alakzatból; a sapka le- illetve felvétele; a tiszteletadás egyénileg, menet közben fegyverrel és fegyver nélkül.

Az alapkiképzés első ciklusának sikeres végrehajtásáról a katonák igazolást kaptak.

1599195923
Fotó: a szerző felvételei