Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Típustestvérek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. november 13. 14:34

Ismét hazánkban rendezték a JAS–39 Gripent használó országok közös repülőharcászati gyakorlatát. A Lion Effort 2018 keretében magyar, cseh és svéd felségjelű, negyedik generációs vadászbombázók hajtottak végre két hétig komplex repülési feladatokat Magyarország légterében. Előfordult, hogy egyszerre tizennyolc repülőgép is a levegőben volt.

1599195924
A Gripen vadászgépekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása, a műveleti képességek fejlesztése, valamint a NATO-ban alkalmazott eljárások és módszerek gyakorlása céljából – Lion Effort elnevezéssel – ismét közös repülőharcászati gyakorlatot tartottak a JAS–39-eseket használó országok hazánkban. A svéd légierőtől (Svenska Flygvapnet) nyolc, a cseh légierőtől (Vzdušné síly Armády České republiky – VzS AČR) négy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison állomásozó Gripenek közül nyolc gép vett részt a fiktív konfliktusokat szimuláló komplex feladatok végrehajtásában. A brazil légierőt (Força Aérea Brasileira – FAB), a dél-afrikai légierőt (Suid-Afrikaanse Lugmag – SAL) és a thai légierőt (Kong Thap Akat Thai – KTAT) megfigyelők képviselték. A gyakorlat összetett légi hadműveleteinek (Combined Air Operations – COMAO) végrehajtását egy, a NATO geilenkircheni bázisáról Kecskemétre áttelepült AWACS légtérellenőrző repülőgép is támogatta.

– A Gripent használó országok légierői közötti rendszeres együttműködés igénye már 2007 környékén, vagyis azt követően megfogalmazódott, hogy a Magyar Honvédség is hadrendbe állította a JAS–39-eseket. A Svédország vezetésével formálódó közösségnek kezdetben hazánk, Csehország és a Dél-afrikai Köztársaság volt a tagja, később pedig Thaiföld és Brazília is csatlakozott a csoporthoz. Az akkori elképzelések közt azonban csak az üzemeltetéssel kapcsolatos folyamatos információcsere, a hadműveleti és a logisztikai együttműködés lehetőségeinek kidolgozása szerepelt. Rövidesen azonban egy közösen végrehajtandó gyakorlat igénye is felvetődött ezekkel a negyedik generációs vadászgépekkel. A kezdeményezésnek azonnal az élére álltunk és felajánlottuk, hogy 2009-ben megszervezzük Magyarországon a Gripent használó országok csoportjának első közös repülőharcászati gyakorlatát. Persze akkor a mostaninál jóval kevesebb gép települt át Kecskemétre, de a résztvevők az erőpróba értékelésekor egybehangzóan megállapították: a közös munka nagyon eredményes, tanulságos, hatékony és hasznos volt. A jövőbeni együttműködés rendszerének legfontosabb szabályaiban is sikerült akkor nagy vonalakban megállapodnunk: rotációs rendszerben, háromévente más és más – Gripent üzemeltető – ország szervezi majd meg ezeket a gyakorlatokat, amelyeknek a neve mindig Lion Effort lesz. Ennek megfelelően a Gripenek második „találkozójának" 2012-ben a svédországi Ronneby városka melletti repülőtér adott otthont. Ezen már lényegesen többen voltunk, mert a gyakorlaton a svéd, a cseh és a magyar vadászgépek mellett a dél-afrikai légierő JAS–39-esei is részt vettek. Az általuk megrendelt Gripenek utolsó négy példánya ugyanis pont akkorra készült el, így hazarepülésük előtt még bekapcsolódhattak a közös feladatok végrehajtásába. A következő gyakorlat megrendezését, 2015-ben Csehország vállalta, a gépek a čáslav-i légi bázisról indultak – idézte fel az együttműködés elmúlt évtizedének történetét Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 16-án megjelenő számában!