Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az államalapításra emlékeztek

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester |  2019. augusztus 21. 12:01

Az államalapítás ünnepe alkalmából az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái Győrben és Szombathelyen egyaránt részt vettek a megyei jogú városok önkormányzata által szervezett rendezvényeken, mindemellett pedig a laktanya falain belül sem feledkeztek el megemlékezni a nemzet atyjáról, Szent István királyról.

1599207228

Az ezred művelődési otthonában augusztus 16-án a légvédelmi egység katonái ünnepi állománygyűlés keretében elevenítették fel a több mint ezer évvel ezelőtti történelmi pillanatokat. A megjelenteket Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd Melczer József őrnagy mondott ünnepi beszédet.

1599207228

Az 1. légvédelmi rakétaosztály törzsfőnöke felszólalásában kiemelte: „Első királyunk államalapítói tevékenységének szerves részét képezte a hadseregszervezés, a magyar katonák számára ezért Szent István öröksége többszörösen is üzenetértékű; a függetlenség védelmének, a haza szeretetének, a katonai mesterség magas fokú művelésének példája." Melczer őrnagy beszédében figyelmeztetett: „A Szent Koronában egyesek a királyság jelképét látják, holott a magyar nép tudatában sokkal többet kell jelentenie: magyar múltunkat, küzdelmeinket, kultúránkat, sajátos magyar vonásainkat, amelyek révén Európához tartozunk."

1599207228

Az ünnepi állománygyűlés elismerések és kitüntetések átadásával folytatódott. Idén Tekler István őrnagy huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájával érdemelte ki a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát, ezenfelül heten előléptetésüknek örülhettek, míg közel hetvenen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenységük során tanúsított kimagasló helytállásuk elismeréséül kaptak Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet.

1599207228
Győr önkormányzata augusztus 20-án reggel, a Vársétány Szent István lovas szobránál tartott koszorúzási ünnepséget. A rendezvényen Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő mondott beszédet. A Hangraforgó együttes közreműködésével színesített megemlékezésen a légvédelmi egység díszőrökkel és koszorúvivőkkel képviseltette magát, az alakulat nevében pedig Papp Tamás alezredes, törzsfőnök helyezte el a tisztelet virágait.

Szombathelyen a szervezők augusztus 20-án délelőtt várták az érdeklődőket a Szent István Parkba. Az országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő ünnepségen természetesen egy skarlátpiros barettsapkás díszszakasz tisztelgett a nemzeti lobogó előtt. A lovas huszárok felvonulását és bemutatóját követően az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai által szerkesztett ünnepi műsort tekinthették meg a megjelentek, majd dr. Balázsy Péter, megyei jegyző szólt a közönséghez. Az államalapító Szent István király szobránál a győri alakulat nevében Tóth Norbert alezredes, a 2. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka helyezett el koszorút.

1599207229

Fotó: a szerző felvételei