Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai haditengerészeti miniszterrel tárgyalt Hende Csaba Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu / HM Sajtóiroda |  2012. október 30. 14:45

Kétoldalú megbeszélés keretében találkozott október 30-án délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyarországi látogatáson tartózkodó Ray Mabus-szal, az amerikai Haditengerészeti Minisztérium vezetőjével.

A találkozón a felek közösen megállapították, hogy a magyar−amerikai kapcsolatok kiemelkedő területe a katonai együttműködés. Az amerikai miniszter kiemelte a Magyar Honvédség afganisztáni és balkáni missziós szerepvállalását, és külön méltatta a magyar hozzájárulást a műveletekhez.

1595943926

Hende Csaba a megbeszélésen Magyarország és az egész közép-európai térség biztonsága szempontjából alapvető fontosságúnak nevezte a szoros transzatlanti kapcsolatokat, és szintén kitért az afganisztáni és balkáni műveleti szerepvállalásra, megjegyezve, hogy hazánk a védelmi költségvetés tíz százalékát költi a béketámogató műveletekre.

A felek szót ejtettek a jövő évben Magyarországra tervezett nagyszabású közös válságkezelési és katasztrófa-elhárítási gyakorlatról is.

A találkozón részt vett a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Vargha Tamás és a budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis is.

1595943926

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária