Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ébredő erő? – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 7. 11:04

Február elején kapta fel a világsajtó a hírt: az orosz haditengerészet régen látott aktivitással tevékenykedik a NATO és az európai–amerikai kapcsolatok szempontjából kritikus fontosságú Atlanti-óceánon. Mindez igaz, de nem jelenti azt, hogy az orosz tengeralattjárók Átvették a térség ellenőrzését.

1596009934
Bár a jelenlegi orosz haditengerészet csupán árnyéka a hidegháborús szovjet flottának, ennek ellenére jogos Clive Johnstone altengernagy – a NATO haditengerészeti erőinek parancsnoka – kijelentése: „A hidegháború óta nem látott aktivitás tapasztalható az orosz tengeralattjárókat illetően. Ez nagyon különbözik attól a csendes korszaktól, amelyet korábban tapasztalhattunk."

Az altengernagy szerint az észak-atlanti szövetség tengeralattjáró-parancsnokai valamennyien az orosz víz alatti hajóegységek megnövekedett tevékenységéről számolnak be. Ráadásul ezek a tengeralattjárók modernebbek, sokkal veszélyesebbek, mint szovjet elődeik. Az altengernagy szerint Oroszországban egy olyan haditechnikai fejlesztési hullámon esett át a haditengerészet, amelyre nem volt nyugati válasz.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter még 2015 októberében jelentette be: a haditengerészet hat nukleáris meghajtású tengeralattjárója áll nagyjavítás és modernizálás alatt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 11-én, pénteken megjelenő számában!)