Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az együttműködés lehetséges területeiről tárgyaltak

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2016. április 29. 12:07

Az USA NATO Dandár parancsnoka tett látogatást Székesfehérváron, a magyar NATO Erőket Integráló Elem parancsnokánál április 27-én.

Karolyn I. Hooper ezredes és Garas László ezredes a magyar NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) létrehozásával kapcsolatos aktuális kérdésekről, valamint az együttműködés lehetséges területeiről tárgyalt Székesfehérváron. A fő témák között szerepelt még a szervezet feltöltöttségének állapota, az ebben való amerikai szerepvállalás és az NFIU ideiglenes, valamint végleges elhelyezési körletének állapota. 

1596012640

A németországi Sembachban települő USA NATO Dandár elsődleges feladata az egyes NATO-missziókba és különböző szövetségi szervezeti elemekhez beosztásba tervezett amerikai katonák széles körű felkészítése a NATO kollektív védelemmel kapcsolatos feladatainak sikeres támogatása érdekében.

Az Egyesült Államok megérti az NFIU-koncepciót és teljes mértékben támogatja azt – jelentette ki a találkozón Hooper ezredes. Az ország hadereje három-három amerikai katonát küld minden, már működő és a későbbiekben aktivizálandó NFIU-ba, így Magyarországra is.


1596012641

Hooper ezredes hangsúlyozta: mély benyomást tett rá a magyar személyi állomány és a vezetés felkészültsége, az NFIU feladatainak ellátásával kapcsolatos határozott hozzáállás, valamint az eddig elvégzett munka. Garas ezredes az amerikai támogatás fontosságát emelte ki, és köszönte meg.