Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ejtőernyősök a lehetetlenre is képesek

Szöveg: Snoj Péter |  2016. november 13. 8:45

Szent Márton, a felderítők védőszentje napján emlékeztek az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljra november 11-én, Egerben.

1596023121

A 2007-ben Egerből Debrecenbe diszlokált alakulat valamennyi katonájának szolgálatteljesítésére emlékeztető kopjafát tavaly avatták fel Egerben, és azóta hagyományteremtő céllal minden év november 11-én megkoszorúzzák. Az egykori felderítők között volt dr. Juhász Attila Simon, Felsőtárkány polgármestere is. Beszédében hangsúlyozta, hogy a zászlóalj állományába kerülők számára sosem az volt fontos, hogy oda tartozhassanak, hanem hogy méltók legyenek és maradjanak a tisztségre. „Úgy szálltunk be a Mi-8-asba, vagy akár az An-26-osba, hátunkon és hasunkon az ejtőernyőkkel, mellünkön a gépkarabéllyal, hogy esetleg egy olyan ejtőernyővel ugrunk, amit nem mi, hanem bajtársunk hajtogatott össze. Akire ezzel nyugodt szívvel rábíztuk az életünket."

1596023121

Eger alpolgármestere, Herman István megemlékező gondolatai között kiemelte, hogy 2007-ben a város nemcsak egy katonai alakulatot veszített el, hanem odalett a bajtársiasság szellemisége is. „Ezért örültem nagyon, amikor másfél évvel ezelőtt megtudtam, hogy ezt a kopjafát felállítják itt, mert úgy gondoltam, hogy ha csak rövid időre is, de visszatérhet a katonaság és vele a bajtársiasság is a városba."

„Visszatekintve a fegyvernem történelmére, azt láthatjuk, hogy az ejtőernyősök a lehetetlenre is képesek" – fogalmazott Herman István, különböző hadtörténeti példákra – köztük az amerikai 101. légideszant-hadosztály 1944 téli haditettére, a német ostromgyűrűbe zárt Bastogne védelmére – hivatkozva.

1596023121

A fegyvernem magyar kezdeteit felidézve Eger alpolgármestere kiemelte a magát már az első világháború poklában is kitüntető vitéz Bertalan Árpád őrnagyot, akinek nevét ma a szolnoki különleges rendeltetésű ezred katonái viselik büszkén.

A koszorúzásokat követően a megemlékezés szervezői kihirdették a következő ceremónia dátumát, amely természetesen nem eshet más időpontra, mint Szent Márton napjára. Így 2017-ben is november 11-én várják majd a megemlékezni vágyókat a 24-esek kopjafájánál.

1596023122


Fotó: Tóth László