Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az élet peremén

Szöveg: Takács Vivien |  2015. szeptember 18. 7:20

A lengyel menekültek előtti magyar határnyitás hetvenhatodik évfordulójának alkalmából mutatták be Az élet peremén című dokumentumfilmet a Budai Várban, a Magyarság Házában szeptember 17-én este.

Amikor 1939 szeptemberében Németország és Szovjetunió lerohanta Lengyelországot, Magyarország megnyitotta határát, amelynek köszönhetően több tízezer lengyel Nyugatra tudott menekülni.

1596000343

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter képviseletében Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára ünnepi beszédében rámutatott: „Ritka, hogy két nép szinte évezredes távlatban tudja őrizni egy különleges barátság és testvériség tudatát, miközben nyelvük épp úgy eltérő, mint történelmi sorsuk alakulása."
Az 1939-től közel öt éven át a magyar nemzet reményt adott a lengyel népnek. „A mai napon főhajtással emlékezünk idősebb Antall Józsefre, aki megszervezte a lengyel menekültek befogadását, aki szívvel és lélekkel állt a lelkükben meggyötört, testükben megfáradt, szabadságra vágyó lengyel nép mellé. És emlékezünk Henryk Sławikra, aki embermentő szolgálatával harmincezer honfitársát mentette ki a pokolból, és egészen haláláig segítette őket hazánkban" – hangsúlyozta az államtitkár, utalva ezzel a magyar-lengyel barátságra.

1596000343

Roman Kowalski köszöntőjében elmondta, hogy a két ország közötti barátság különösen a nehéz időkben virágzott. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kiemelte, hogy ez a film nemcsak két ember barátságát mutatja be, hanem két nemzetét is, amelyre büszkék lehetünk, és kötelességünk tovább erősíteni azt.
A film alkotója, Grzegorz Łubczyk, a Lengyel Köztársaság korábbi lengyel nagykövete köszönetet mondott mindazoknak, akik a mű létrejöttében és bemutatásában segédkeztek, így háláját fejezte ki a többi között a Honvédelmi Minisztériumnak és az Antall családnak is.

1596000343

A beszédek után levetítették a magyar nyelvű dokumentumfilmet, amelyből megismerhetjük, hogyan működött együtt 1939-től Henryk Sławik, a Lengyel Polgári Bizottság vezetője a magyar menekültügyi kormánybiztossal, id. Antall Józseffel. Sławik soha nem árulta el hű barátját, még akkor sem, amikor 1944-ben, Magyarország német megszállásakor a Gestapo majdnem halálra kínozta. Henryk Sławik 1944. augusztus 23-án, a mauthauseni koncentrációs táborban mártírhalált halt. Idősebb Antall József 1974-ben Budapesten hunyt el.
1990-ben Henryk Sławikot és id. Antall Józsefet a Világ Igaza elismerésben részesítette az izraeli Yad Vashem Intézet, mert ötezer lengyel zsidó életét is megmentették.

Fotó: Tóth László