Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az élet sűrűjében

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. december 7. 11:35

Az afganisztáni kontingensek mindennapjaiban a szerencsének legalább akkora szerepe van, mint a professzionális felkészülésnek és szolgálatellátásnak…

1595946028
„Elég csak egyszer pár perccel korábban vagy később érkezni egy helyszínre, tőlünk függetlenül is megtörténhet a baj" – ad összegzést afganisztáni tapasztalatairól Sándor Zsolt dandártábornok, az MH PRT 5. váltásának parancsnoka. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka még ezredesként, a szolnoki könnyű vegyes zászlóalj parancsnokaként kapta a megbízást a PRT-5 vezetésére.

Afganisztáni „belépője" még ma is emlékezetes az ISAF berkeiben: a kontingensparancsnoki beosztás átadási-átvételi ceremóniáján minden (nem magyar) részvevőnek leesett az álla. Sándor Zsolt ezredes ugyanis ikertestvérétől, Sándor Tamás alezredestől vette át a kontingens zászlaját. Mindenki csak pislogott: most akkor mi van? Ki az, aki jön, és ki az, aki megy?

E derűs momentumtól eltekintve azonban a PRT 5. váltásának sem túl sok mosolyognivalója volt féléves mandátuma alatt. A negyedik váltástól megkapott információkra alapozva, tovább pontosították a felderítési adatokat, és nem voltak igazán boldogok az eredménytől. Rögtön három olyan gócpontot is találtak, amelyek puszta léte komoly biztonsági kockázatot jelentett a PRT, s nemkülönben az ISAF északi régiójában ténykedő minden más nemzet számára.


További részletek a Magyar Honvéd magazin december 14-én, pénteken megjelenő számában!