Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elhatározás és az akaraterő útján – előadás a Debreceni Javítóintézetben

Szöveg: Madura János őrmester |  2017. június 20. 19:25

A Debreceni Javítóintézet három héttel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött az MH 5. Bocskai István Lövészdandárral és a Kenézy Gyula Kórházzal. A programsorozat első lépéseként június közepén a javítóintézet növendékei már az előadáson vettek részt.

1596034530

A megállapodás szerint a Bocskai-dandár haditechnikai, harcászati bemutatókat, valamint előadásokat tart a javítóintézetben élő fiataloknak, hogy megismerjék, milyen lehetőségeket kínál a katonai pálya. Az alakulatnál segítenek abban is, hogy a fiatalok a javítóintézeti nevelés után a honvédséghez kerülhessenek. A laktanya látogatások előtt Pasztercsák László törzszászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vezénylőzászlósa tartott előadást a Debreceni Javítóintézetben.

A törzszászlós saját életútján keresztül vázolta fel a fiataloknak a katonai pálya sokszínűségét. Előadásában rámutatott arra, hogy mindenkiben benne él annak a lehetősége, hogy ebben a szakmában megvalósítsa céljait, hangsúlyozta, hogy elhatározásuknak kizárólag az akaraterő szab határt.

1596034531

„Az életünk döntések egész sorától függ, és bizony megesik az, hogy olykor olyan döntést hozunk, ami nem az előre haladásunkat szolgálja. Viszont ha bízunk törekvéseinkben, azok irányának helyességében, akkor kitartással eljuthatunk végső céljainkig." – mondta Pasztercsák László. A fiatalok által feltett kérdésre, miszerint sok kötöttséggel jár-e a katonaélet, a következőképpen válaszolt: „A katonai pályán természetesen vannak szabályok, amelyeket be kell tartani, de feladataim révén szinte a fél világot bejártam és olyan helyekre jutottam el, ahová egyébként sohasem tudtam volna."

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának munkatársai az előadás után tájékoztatták a fiatalokat arról, hogy milyen úton tudnak elindulni a katonai pálya irányába.

1596034531

Fotó: Adorján Krisztián szakaszvezető