Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elmúlt héten 54 bejelentést kaptak a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2014. szeptember 16. 9:27

A 37. héten, azaz szeptember 8−14. között 54 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 27 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1932 bejelentést kaptak.

Szeptember 9-én Kuncsorára vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Dózsa György és a Petőfi Sándor utcák kereszteződésében, az élelmiszerbolt udvarán, bontási és újjáépítési munkálatok közben egy második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát került elő, amit a központi gyűjtőbe szállítottak.

Ugyanezen a napon Szenyéren is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a 68-as számú főút 64-es kilométerszelvényében az út szélét töltötték és erősítették, mivel az eső kimosta azt. Az odaszállított földben viszont egy robbanótestet találtak a munkások. Mint kiderült, egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát került elő, amit az Ember István százados vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállított.

Szenyér után Sárisápra vonult ki az Ember István százados vezette tűzszerészjárőr, mivel a Komárom-Esztergom megyei településen, a Fő úton, a polgármesteri hivatal épületével szemben, a gázvezeték fektetése közben két darab, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A tűzszerészek 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránátnak azonosították a szerkezeteket és a központi gyűjtőbe szállították mindkettőt.

Szintén szeptember 9-én a főváros XI. kerületébe, a Töhötöm utcába is riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel egy építkezésen egy 122 milliméteres repesz-romboló gránátot találtak. A gránát hatástalanításának − azaz a gyújtószerkezet kiszerelésének − idejére a környéket 200 méteres sugarú körben lezárták. A Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a kiszerelt gyújtószerkezetet a helyszínen megsemmisítette, míg a gránáttestet a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész