Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Védelmi Alap létrehozásáról tárgyaltak Brüsszelben

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. június 29. 17:04

Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes részt vett a NATO védelmi minisztereinek értekezletén, június 29-én, csütörtökön, Brüsszelben.

A mai védelmi miniszteri szintű találkozó fő célja a május végi brüsszeli találkozó döntéseinek és a régebbi feladatszabások végrehajtásának áttekintése volt.

Mindezek mellett a keleti és a déli kihívásokkal kapcsolatos feladatok, a kollektív védelem megerősítése és a terrorizmus elleni küzdelem fokozásának a kérdései is előtérbe kerültek.

Az EU állam – és kormányfői június 23-án döntöttek arról, hogy megerősítik az európai közös védelmet, és létrehoznak egy Európai Védelmi Alapot.

A mai egyeztetésen az Alap létrehozására irányuló konkrét javaslatot és a NATO-EU együttműködés helyzetét is áttekintették.

A találkozón Federica Mogherini, az EU kül– és biztonságpolitikai főképviselőjének jelenlétében tanácskoztak a résztvevők az EU közös biztonság- és védelempolitikájának továbbfejlesztésére irányuló aktualitásokról.

1596035141

Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes Brüsszelben elmondta: kiemelten fontosnak tartjuk, hogy Európa politikai és gazdasági erejét katonai erővel is alá lehessen támasztani. „Meg kell védenünk az EU külső határait, meg kell állítanunk az illegális bevándorlást, és együtt kell működnünk a kibocsátó- és tranzitországokkal. Fontos lépés, hogy mindannyian egyetértünk az Alap létrehozásának fontosságában. Mindannyiunk közös ügye és érdeke a belbiztonság erősítése és a terrorizmus elleni hatékony fellépés."

Vargha Tamás hozzátette: bebizonyosodott, hogy Magyarország politikája helyénvaló. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt az egyetlen az európai vezetők közül, aki elsőként és időben jelezte, hogy baj van.

Mi, magyarok biztonsági határzár építésével védtük meg a magyar, az európai és a schengeni határokat, és tesszük ezt napjainkban is. Garantálnunk kell a magyar és az európai polgárok biztonságát – tette hozzá az miniszterhelyettes.

A találkozón először vett részt teljes jogú tagként Montenegró, amely 2017. június 5-e óta tagja a NATO-nak.

Fotó: nato.int