Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az információs jog megkerülhetetlen tényező

Szöveg: Révész Béla |  2017. október 25. 8:32

Ötödik alkalommal rendezték meg október 24-én a Magyar Honvédség adatvédelmi továbbképzését a szakterületen dolgozó állomány részére. Az idei tanácskozást a közelmúltban bevezetett EU-s jogterületi változások tették aktuálissá.

1596040329

Dr. Gulyás András ezredes, a továbbképzést szervező HM Hatósági Főosztály főosztályvezetője megnyitóbeszédében elmondta: az információs jog megkerülhetetlen tényezővé vált nem csak a magyar közigazgatásban, hanem a Magyar Honvédségben is, s érvényesítése érdekében mára minden honvédségi szervezet rendelkezik adatvédelmi felelőssel, aki őrködik e jogok betartása fölött.

Az ezredes rámutatott, hogy a közelmúltban fogadták el és 2018. május 25-től kell alkalmazni az új európai adatvédelmi rendeletet az Európai Unió tagországaiban, amely az aktuális feladatokat is meghatározza. Az egységes európai szabályozásra azért volt szükség, hogy biztosítsa a személyes adatok tagállamok közötti szabad áramlását úgy, hogy a természetes személyek alapvető jogainak és szabadságainak védelmét harmonizálja. Az egyre fejlődő technológiai eljárások és a globalizáció eredményeként óriási mértékben növekedtek meg a személyes adatkezelések. A közhatalmi szervek alaptevékenységük ellátásához egyre nagyobb mértékben fel akarják használni a személyes adatokat, amit a technológia fejlődése lehetővé is tesz számukra.

„Mindezek miatt olyan erős adatvédelmi rendelkezésekre van szükség, ami az Európai Unióban egységesen biztosítja a személyes adatok magas minőségű védelmét, azonban a technológiák által előretörő adatkezelések sem nélkülözhetik azt, hogy az emberek saját személyes adataik felett önmaguk rendelkezzenek, vagy legalább az adatkezelések mibenlététéről tájékoztatásra kerüljenek" – hangsúlyozta Gulyás ezredes.

1596040329

Mint mondta, a változtatásokhoz meg kell erősíteni az érintettek jogait és szélesíteni az adatkezelők kötelezettségeit az egész Európai Unióban, úgy, hogy a szabályok betartásának ellenőrzése megoldott legyen, és azok megsértőit egyforma szankciókkal lehessen sújtani. „Az önök feladata, hogy vezetőiket, parancsnokaikat megfelelően tájékoztassák, tanácsokkal lássák el információs jogi kérdésekben, hogy e jogterületet illetően jogszerű döntéseket hozhassanak" – mondta az MH Hatósági Főosztály főosztályvezetője.

1596040329

A továbbképzés nyitó előadását dr. Péterfalvi Attila tartotta az adatvédelem aktuális kérdéseiről. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke biztosította a házigazdát, hogy véleménye szerint az adatvédelem a Honvédelmi Minisztériumban megfelelő szinten van. Péterfalvi Attila összefoglalta a rendszerváltás óta a hazai adatvédelmi folyamatok kialakulását és fejlődését, valamint azt, hogy a technikai fejlődés miként avatkozott bele az emberek magánszférájába, s ez hogyan vezetett el az EU-s adatvédelmi reformokig. Az NAIH elnöke beszélt az új európai adatvédelmi szabályozásról, amelyet a tagországoknak integrálniuk kell saját jogrendjükbe, s amelynek tervezetét a kormány már előkészítette. Mint mondta, külön feladatot jelent az EU adatvédelemmel kapcsolatos büntető irányelvét a hazai jogba átültetni, ez a bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás, felderítés adatvédelmi folyamatát szabályozza.

A továbbképzésen előadást tartott Dombóvári Nikolett, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság referense, dr. Farkas Tamás, a Magyar Adatvédelmi Tudatosságért Társaság Egyesület elnöke is. Dr. Ujfaludi Zoltán ezredes, a HM Hatósági Főosztály Adatvédelmi és Információszabadság Osztály osztályvezetője a Magyar Honvédség adatvédelmi tevékenységének elmúlt éves munkáját ismertette, Urbánné dr. Nagy Erika alezredes, az osztály kiemelt főtisztje a közérdekű adatigénylések és a költségtérítés szabályairól tartott tájékoztatót, dr. Dudás Tímea őrnagy pedig az adatvédelmi ellenőrzések tapasztalatait ismertette a hallgatósággal.

1596040329

Fotó: Tóth László