Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Iszlám Állam elleni konferencián vett részt a vezérkarfőnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. október 27. 8:40

Az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban résztvevő országok vezérkarfőnökeinek rendezett konferencián vett részt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök október 26-án, Madridban.

A 29 ország vezérkarfőnökének részvételével zajlott tanácskozás témája a koalíció eddigi tevékenységének értékelése és a jövőbeni feladatok ismertetése volt. Az egyeztetésen külön hangsúlyt kapott a szíriai orosz beavatkozás nyomán előállt új helyzet, és a megoldás lehetséges módozatai is.

1596003025

A koalíció elismeri, hogy a szíriai orosz fellépés jelentősen megváltoztatta a koalíciós katonai műveletek dinamikáját. Ugyanakkor kinyilvánította, hogy a koalíciós kampány alakításakor fel kell ismerni az ebben rejlő lehetőségeket. Mindez szerepet játszhat az Iszlám Állam térvesztésében és a konfliktus politikai megoldásának kialakításában. A koalíciós erők és az orosz érdekek közös nevezőre hozása feltétele egy fenntartható politikai megoldásnak Szíriában.

A konferencián résztvevő vezetők egyetértettek abban, hogy az Iszlám Állam globális kihívás, amely megpróbálja kiterjeszteni jelenlétét és befolyását más régiókra is, például Líbiára. A koalíció továbbra is keresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén az Iszlám Állam kommunikációs csatornái elvághatók, a terrorista szervezet által érintett államok határai biztosíthatók.
A koalíciós erő a jövőben kiemelt figyelmet szentel azokra a tényezőkre, amelyek biztosítják az Iszlám Állam utánpótlását és bevételi forrásait.

1596003026

Továbbra is cél az iraki kormányzat erőfeszítéseinek támogatása, az Iraki Biztonsági Erők továbbépítésében.
A Magyar Országgyűlés 2015. április 14-én hagyta jóvá, hogy a Magyar Honvédség katonákkal is részt vegyen a koalícióban. Az iraki/kurdisztáni katonai misszió Kurdisztán fővárosában, Erbliben a terveknek megfelelően végzi feladatait: a partnerképesség-építést, az őrzés-védelmet és a csapatkísérő feladatokat. Az Erbilben lévő német és olasz vezetésű kiképző központ a kurd peshmerga erők számára biztosít nemzetközi segítséget a kurd fegyveres erők képességfejlesztéséhez az Iszlám Állam elleni harcban.


Fotó: Honvéd Vezérkar