Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ítélet napja – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. július 13. 14:36

A legnagyobb olasz hadikikötő, Taranto ellen a brit haditengerészet légiereje egy rendkívül bátor rajtaütést hajtott végre 1940. november 11-én. Az akció – amely néhány perc alatt harcképtelenné tette a Regia Marina három nagy csatahajóját – új fejezetet nyitott a tengeri hadviselés történetében, tapasztalatait a japán katonai vezetés is felhasználta a Pearl Harbor elleni támadás tervezésekor.

A Regia Marina 1940 szeptemberében – a repülőgép-hordozók számától eltekintve – minden hadihajó-kategóriában felülmúlta a mediterrán térségben állomásozó brit flottát. Az olaszok ugyanakkor láthatóan nem kívántak élni előnyükkel, s kerültek minden nagyszabású offenzív hadműveletet, ráadásul szövetségeseik, a németek sem kapcsolódtak még be a térségben zajló harcokba. Ekkor vezényelték a Földközi-tengerre a HMS ILLUSTRIOUS repülőgép-hordozót, fedélzetén Lumley Lyster ellentengernaggyal, aki úgy gondolta, ki kell használni az ellenfél tétovázását, s elöljárója, Andrew Cunningham tengernagy figyelmébe ajánlotta az Ítélet hadműveletet (Operation Judgement), a tarantói flottatámaszpont elleni támadás korántsem új keletű tervét.

A hadikikötő bombázásának ötlete tudniillik már 1935-ben, az Abesszínia (a mai Etiópia) elleni olasz agresszió idején is felmerült, majd 1938-ban került ismét napirendre, amikor Münchenben az európai nagyhatalmaknak a Szudéta-vidék hovatartozásáról folytatott tárgyalásai holtpontra jutottak. Ekkor maga Lyster is részt vett a három évvel korábbi terv átdolgozásában.

A mostani akció előkészítésében fontos szerep jutott a Máltáról felszállt felderítőgépeknek, melyek naponta készítettek felvételeket Tarantóról; e fényképek tanúsága szerint az olasz flotta zöme a kikötőben állomásozott. Ezzel párhuzamosan a HMS ILLUSTRIOUS és a HMS EAGLE repülőgép-hordozón a pilóták – Fairey Swordfish típusú kétfedelű (biplán) gépeikkel – intenzív éjszakai gyakorlásba kezdtek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 10-én megjelent számában!