Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MLF megalakulása óta jelentős változáson ment keresztül

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. július 3. 16:13

A szlovéniai Mariborba érkezett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök július 2-án. Látogatásának célja egyrészt megtekinteni a magyar katonák részvételével zajló Clever Ferret 2014 elnevezésű gyakorlatot, másrészt pedig részt vesz a Defence Cooperation Initiative (DECI) vezérkarfőnöki szintű találkozón, és kétoldalú megbeszéléseket folytat a szlovén vezérkar főnökével.

Magyarország számára kiemelt fontosságú a jó katonai kapcsolatok fenntartása szövetségi partnereivel. Különösen igaz ez a globális problémák kezelésén túl a szűkebb régiónk biztonságát célzó feladatok megvalósítása esetében.

1595974886

A Clever Ferret 2014 elnevezésű gyakorlat a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force − MLF) éves minősítő gyakorlata. Az MLF keretében Olaszország, Szlovénia és Magyarország egy közös készenléti erőt tart fenn. A gyakorlat célja annak igazolása, hogy az MLF készen áll válságkezelő műveletek végrehajtására. A célkitűzések között szerepel a hozzájáruló nemzetek közötti együttműködés és interoperabilitás szintjének emelése, az MLF-parancsnokság tevékenységének értékelése, az MLF-doktrínák és -eljárások alkalmazása, begyakorlása, valamint a vezetési rendszer ellenőrzése.

Az olasz−magyar−szlovén MLF felállításának alapgondolatát az olasz fél vetette fel 1996 őszén. A kötelék létrehozásánál célként fogalmazták meg a régió államai együttműködésének szorosabbá tételét, a térség biztonsági és védelmi képességének erősítését, valamint a végrehajtási képességek javítását válságkezelő műveletekben. A közös kötelék már több ízben látott el készenléti szolgálatot Európai Uniónak felajánlott harccsoportként, illetve alkalmazták a NATO válságkezelő műveleteiben, mind a Balkánon, mind pedig Afganisztánban.

1595974886

A részt vevő országok vezérkarfőnökeinek jelenlétében végrehajtott gyakorlat július 2-ai VIP-napján a katonai vezetők meghallgatták David Humar dandártábornok, a gyakorlat vezetője, valamint Ignazio Gamba dandártábornok, az MLF parancsnoka jelentését, majd megtekintették az MLF-törzselemek települési helyszíneit, illetve megismerték az újonnan bevezetett munkamódszereket és eljárásokat.

Ezt követően a Maribor közelében fekvő Apače gyakorlótéren egy MLF-kötelék által végrehajtott harcászati mozzanatot tekintettek meg. A válságkezelés folyamán leggyakrabban alkalmazott harcászati elemek − a járőrtevékenység, a házi készítésű robbanóeszközök észlelése esetén követendő eljárások, a lesállás, a gyorsreagálású erők alkalmazása, a közvetlen légi támogatás, a sebesültkiemelés, valamint a különleges erők alkalmazása − hangsúlyosan jelentek meg a mozzanat forgatókönyvében.

1595974886

A bemutatót követően Benkő Tibor vezérezredes a magyar katonák előtt értékelte a látottakat. Hangsúlyozta: az MLF megalakulása óta jelentős változáson ment keresztül. A Honvéd Vezérkar főnök kitért az állomány magas szintű felkészültségére, a katonák képességére, amellyel kiválóan tudják alkalmazni a partnernemzetek eljárásmódjait és vezetni egymás kötelékeit. Kiemelte, hogy ismét bebizonyosodott a magyar katonák rendkívül jó felkészültsége, leleményessége, amellyel a kevésbé modern eszközökkel is tisztességesen helytállnak, egyenrangú partnerként a sokszor modernebb felszereléssel rendelkező együttműködő nemzetek mellett. Katonáink kitűnő képzettségéről a részt vevő országok vezérkarfőnökei is elismerően nyilatkoztak.

A látogatás második napján a DECI ötnemzeti (Ausztria, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Szlovénia) együttműködés részleteit tárgyalták meg az országok vezérkarfőnökei. Az együttműködés egyik fő célkitűzése egy EU-harccsoport felállítása 2017-es készenléttel.

1595974886

Fotó: Snoj Péter