Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehország katonai repülőgépeket ad el egy amerikai cégnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 3. 15:29

A cseh kormány július 2-án, szerdán jóváhagyta tizennégy L-159 típusú szubszonikus könnyű harci repülőgép eladását az amerikai Draken International vállalatnak – közölte Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Az amerikai cég a 14 gépért mintegy 250 millió koronát (2,75 milliárd forintot) fizet a cseh félnek, s egyben elővételi joga lesz további 14 gép megvásárlására. Ez utóbbi szám azonban változhat, ha a gépek egy részét Irak venné meg, amit Stropnicky szerint nem lehet kizárni.

Prága és Bagdad között már folynak a tárgyalások. Az irakiak 15 gépet szeretnének venni hadseregük számára. A cseh hadseregnek azonban csak 36 felesleges gépe van.

A Draken International cég az amerikai hadseregnek és biztonsági magáncégeknek lízingel repülőgépeket, illetve nyújt különböző, légvédelemmel kapcsolatos tanácsadói és kiképzési szolgáltatásokat.

Az 1999 és 2003 között gyártott repülőgépekből a cseh hadsereg annak idején 72 darabot vásárolt 51 milliárd (561 milliárd forint) koronáért, de később kiderült, hogy csak a repülők harmadára van szükség. A felesleges L-159-eseken 2004 óta próbál túladni Csehország, de a korábbi tendereken nem kaptak megfelelő ajánlatot.

Az amerikaiak 2015-ben és 2016-ban szeretnék a harci repülőgépeket átvenni.